Psihijatrica bombaša iz Solina: Ivica mi je rekao prije smrti - "Doktorice, izigrali su me... "

...specijalistica psihijatrica iz splitskog KBC-a koja je godinama i privatno poznavala Ivicu Grgića.

Ivica se stalno borio za pravdu, uvijek je bio protiv nepravde, ali njegov najveći problem je bio taj što se nije mogao snaći u socijalnim prilikama. Splet cijelih životnih okolnosti doveo je do ove tragedije. On je bio psihijatrijski pacijent i tu se kod nas na Klinici za psihijatriju povremeno liječio. O njemu sam znala gotovo sve, od njegova odrastanja, preko Domovinskog rata, pa sve do dana nakon rata - kazuje dr. Jelena Grubić.

Iskazivao neprijateljstvo

Kao glavni problem u normalnom funkcioniranju Ivice Grgića dr. Grubić navodi socijalni poremećaj i poremećaj prilagodbe uz duševni poremećaj koji je Grgić iskazivao posljednjih godina. Kod njega je bio izražen paranoidni poremećaj osobnosti.

Njegovo stanje se manifestiralo osjećajem stalnog proganjanja, odnosno neprijateljstva usmjerenog prema njemu. Ujedno je iskazivao neprijateljstvo prema užoj i široj zajednici. U ponedjeljak poslijepodne su me nazvali iz Centra za krizna stanja i Ministarstva hrvatskih branitelja i pitali me mogu li pomoći u toj kriznoj situaciji. Kako sam bila u Kaštel Sućurcu, odmah sam se uputila prema Meterizama, no to je moje putovanje potrajalo gotovo sat vremena, budući da je bila velika gužva - ističe dr. Grubić.

Živi štit

Dolaskom pred benzinsku crpku dr. Grubić je dobila policijsku zaštitu i krenula u pregovore sa Grgićem.

- Sve mi je to bilo tužno gledati i svim sam srcem željela pomoći Ivici. Rado je sa mnom razgovarao, dok su ispred mene kao živi štit stajali pripadnici Specijalne policije. Govorio mi je kako je izigran i pokazivao je znakove osnovnog poremećaja. Ja sam ga nagovarala da siđe i obećala mu da ćemo riješiti sve njegove probleme. To sam mu govorila tisuću puta, ali kao da me nije čuo. Obećao mi je da će razmisliti i da će možda sići s cisterne. Svake 3-4 minute bi rekao da je umoran i onda bismo prekinuli naš razgovor, a on bi neko vrijeme legao na krov cisterne i malo se odmorio. Svaki put kada bi legao, zamatao je ruke u neku krpu - prisjeća se pregovaranja dr. Grubić.

Za vrijeme cijelog razgovora Grgić nije imao nikakve zahtjeve. - Njegovo psihičko stanje se, nažalost, pokazalo u najgorem svjetlu u ponedjeljak poslijepodne. Cijelo vrijeme ništa nije jeo ni pio i bilo mu je hladno. Nudili smo mu hranu i vodu, ali ništa nije htio. On i ja smo razgovarali gotovo pet sati s ponekim prekidima dok se on odmarao. Bilo je vrlo naporno. Oko 23.30 sati ja sam otišla, a Ivica mi je rekao neka slobodno odem, da mi neće ništa biti. Još mi je jednom na kraju rekao kako će razmisliti o tome da siđe s cisterne i tako miroljubivo sve razriješi, a ja sam mu obećala pomoć - zaključuje dr. Grubić.

izvor: sloboda dalmacija