Psihijatar skenirao Praljkov završni čin koji je šokirao svijet

Praljak je dugo i studiozno planirao samoubojstvo. Od same ideje, preko nabave otrova, unošenja supstance u sudnicu…

Jučerašnji slučaj nije motiviran psihopatološkim motivima i ne može se promatrati kroz psihijatrijsku prizmu', kaže Jukić.

Objašnjava da struka dijeli suicide na tri vrste. Prvi su oni kad kod osobe postoje psihopatološke smetnje, drugi su pak motivirani bilancom, kako kaže Jukić. Riječ je o podvlačenju crte u odnosu na neki period života. Treća vrsta su suicidi s porukom.

Upravo u ovu zadnju grupu spada Praljkov čin ispijanja otrova pred milijunskim auditorijem. Takvih je slučajeva, kaže Jukić, jako malo.

'Ako se dalje analizira, ja bih rekao da je to snažna poruka, poruka kojom se kaže da se ne može prihvatiti nešto što je časnom čovjeku neprihvatljivo. Praljak je bio snažna ličnost. Neki kažu da je to kukavički, no nikako ga ne bih mogao tako nazvati', kaže Jukić i dodaje da je Praljak ubrzo mogao biti pušten na slobodu te da u pitanju nije bio strah od zatvora. 'On nije mogao prihvatiti ono što je suprotno vlastitoj istini i jedini način da se to pokaže bilo je ono što je napravio', dodaje.

Smatra da je Praljak ispucao sve načine da dopre do ljudi, 13 godina je dokazivao svoju istinu, o tome napisao silne knjige, prikupljao dokumentaciju. 'U tom periodu tko ga je htio čuti, čuo ga je. A tko nije, ne bi ga čuo ni nakon presude', smatra.

Ovakvu vrstu suicida od ostalih dijeli jedna bitna stvar – nisu počinjeni u afektu. Studiozna priprema pokazuje da je bio odlučan u tome da si oduzme život, dok s druge strane postoje oni koji nekoliko puta pokušavaju samoubojstvo, no time šalju poruku.

 

Praljkov čin nije bio performans. 'Čovjek takvog kalibra znao je da nema povratka. To je trijezna odluka čovjeka koji je zaključio da je to jedini način na koji može poslati poruku… Ovo je toliko snažno i upečatljivo. To je sudar s birokracijom i politikom koja nije uvažavala ništa što joj se podastiralo kao dokaz', zaključuje Jukić.

Tportal


Burza.ba, jedini potpuno besplatni oglasnik u BiH! Predaj oglas besplatno

01.12.2017 u 11:31