Prvo će padati ledena kiša, a onda će se stvoriti snježni pokrivač do 40 cm

goranci snijeg
Prema najnovijoj prognozi Državnog hidrometeorološkog zavoda, očekuje se većinom oblačno s kišom i snijegom. Obilne kiše, a ponegdje i grmljavine, bit će na Jadranu i u krajevima uz njega.

Ujutro se u unutrašnjosti kiša može smrzavati u dodiru s tlom, a zatim će najprije u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu prijeći u snijeg. Očekuje se stvaranje novog značajnog snježnog pokrivača u visini od 10 do 40 cm.

Na kopnu će puhati umjeren i jak južni i jugozapadni vjetar koji će poslijepodne okrenuti na sjeveroistočni. Na Jadranu jako do olujno jugo i južni vjetar, a prema kraju dana će okrenuti na zapadnjak i buru.

Najniža jutarnja temperatura većinom od -2 do 3, na moru od 3 do 8 °C. Najviša dnevna od 4 do 9, na Jadranu od 9 do 14 °C, a prema večeri osjetno zahladnjenje.

Zbog obilnog snijega DHMZ je putem Meteoalarma izdao upozorenja za cijelu unutrašnjost: narančasta uzbuna proglašena je za sjeverozapadni dio Hrvatske, Liku, Gorski kotar i Banovinu, dok je žuta na snazi za Slavoniju i Baranju.

Snijega će najviše biti u Lici i Gorskom kotaru, do 40 cm, dok će u drugim predjelima pasti 10-15 centimetara snijega.

Za Istru i sjeverno primorje na snazi je crveno upozorenje zbog najavljene obilne kiše, koje bi moglo pasti do čak 100 litara po četvornom metru pa su moguće bujične poplave. Za ostatak priobalja na snazi je narančasta uzbuna.

Upozorenje crvene boje upućuje na izuzetno opasno vrijeme, narančasta uzbuna izdaje se kada se smatra da su vremenski uvjeti opasni, dok žuti alarm označuje potencijalno opasne vremenske uvjete.

Za vikend promjenljivo, a u ponedjeljak i pretežno oblačno. U subotu na kopnu mjestimice snijeg, na moru kiša uz mogućnost susnježice i snijega, u nedjelju u većini krajeva bez oborina. Jugozapadnjak i sjeverozapdnjak okrenut će na sjeveroistočnjak i jaku buru.

Prema 7-dnevnoj prognozi, snijega bi i to obilnog opet moglo biti sredinom sljedećeg tjedna. Ponegdje bi ga iznova moglo biti i na obali.
Prometna prognoza HAK-a

Hrvatski autoklub objavio je prometnu prognozu za petak.

U većem dijelu zemlje vozit će se po mokrim i skliskim kolnicima od kiše, a na Jadranu i područjima uz njega i obilniju. U unutrašnjosti se kiša može i smrzavati u dodiru s tlom.

Poslijepodne će kiša najprije u Gorskom kotaru i na sjeverozapadu zemlje postupno postupno prelaziti u susnježicu i snijeg uz stvaranje novog snježnog pokrivača, pa se zbog mogućih zimskih uvjeta očekuju zabrane prometa za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama na pojedinim dionicama cesta kroz Liku i Gorski kotar.

Vozačima se savjetuje da se na vrijeme informiraju o stanju i prohodnosti cesta te ne kreću na put bez zimske opreme.

Zbog niskih temperatura u većem dijelu zemlje moguća je poledica, pa se vozače poziva na krajnji oprez u vožnji, posebice na mostovima i nadvožnjacima.

Zbog jakog vjetra za pojedine skupine vozila moguća su ograničenja na goranskoj dionici autoceste A6, Jadranskoj magistrali te velebitskoj dionici autoceste A1 te poteškoće u pomorskom prometu.

Promet putničkih vozila bit će povremeno pojačan na graničnim prijelazima Bajakovo, Stara Gradiška, Slavonski Brod i Macelj, a teretnlih na prijelazima Bajakovo, Macelj, Pasjak i Bregana.

Jutarnji list