PROTUUDAR: Hrvatska podiže optužnice protiv generala Armije BiH

posavski obzor, Zločin, Trusina, Armija BiH, ratni zločin, Armija BiH, uzdol, ratni zločin, Armija BiH, ratni zločin, Bugojno, presuda, Mostar, suđenje, ratni zločin, Doljani, Trusina, ratni zločin, Armija BiH, suđenje, ratni zločin, Armija BiH, bojni otrovi, srednja bosna, Armija BiH, ratni zločin, Mostar, Armija BiH, HVO, BIH, optužnice, Hrvatska, Armija BiH, Armija BiH, ratni zločin, ratni zločini, Hrvatska, Armija BiH, zločini, zločini nad hrvatima, Zločini Armije BiH
...(Gotovina, Krstičević, Miljavac, Šiljeg, Glasnović, Obradović, Jelić, Basarac... ) javnost postavlja pitanje kako Hrvatska treba odgovoriti na te zlonamjerne akcije BiH.

Odgovoriti im istom mjerom!? Otvoriti istragu i podići optužnice protiv visokih časnika Armije BiH i Vojske RS-a. Poglavito jer je Hrvatska apsolutno u pravu.

Veliki broj oficira Armije BiH sudjelovao je u agresiji na Hrvatsku i počinio ratne zločine - od raketiranja Slavonskog Broda, Županje i Đakova, do sudjelovanja u agresiji na Vukovar, napadima na Banovinu, Gospić, Zadar i Šibenik. Poglavito na Zadar, Šibenik i Slavonski Brod.

Da se optužnice protiv generala Armije BiH pripremaju u emisiji Otvoreno potvrdio je ministar pravosuđa Ante Šprlje.

"Moramo shvatiti da se optužnice ne mogu naručivati, ali mogu javno reći da u Hrvatskoj postoji grupacija ljudi koja se bavi istraživanjem tog pitanja i kad se prikupe svi dokazi, dokumentacija će biti predana Državnom odvjetništvu na daljnje postupanje", kazao je ministar Šprlje odgovarajući Mislavu Togonalu na pitanje zašto Hrvatske pasivno promatra optužnice protiv nacionalnih heroja i ne čini ništa da ih zaštiti.

"Ne mogu prejudicirati što će se s time događati, ali mogu potvrditi da se na tom pitaju već neko vrijeme radi. Glavni problem Hrvata u BiH je što nemaju svoj entitet, to moramo jasno i otvoreno reći. Hrvati u BiH su institucionalno zakinuti i time je izgubio bitne elemente za postupanje u ovakvim situacijama

S druge stane BiH je loše o uređena država i velika je mogućnost manipulacije. U Hrvatskoj, ili bilo kojoj uređenoj državi u Europi, ne možete manipulirati DORH-om na pitanju ratnih optužnica, no u BiH je puno veća mogućnost za takvo nešto."

Da se provodi istraga i da se pripremaju optužnice protiv visokih časnika Armije BiH koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku Maxportal je pisao još prošle godine no ta tema aktivirana je tek nakon uhićenje deset hrvatskih časnika u Orašju. Prvi na listi je Sefer Haliliović.

maxportal.hr