Prosvjedni skup protiv uporabe ćirilice u Vukovaru

uporabe ćirilice u Vukovaru. Organizatori navode kako prosvjedom žele upozoriti hrvatsku javnost na posljedice koje će proizaći iz dopuštanja uporabe ćiriličnog pisma i dvojezičnog označavanja javnih institucija i ulica u Vukovaru.

Najavljuju da će na skupu biti doneseni zahtjevi koje će predstavnici Udruge ratnika uručiti predsjednicima Hrvatskog sabora i Vlade.

Postavljanje dvojezičnih natpisa na javnim institucijama u Vukovaru u ovom bi trenutku bio čin veleizdaje, poručila je Udruga ratnika hrvatskog obrambenog rata koja traži ponovno utvrđivanje broja Srba u Vukovaru i 20-godišnji moratorij na primjenu Zakona o pravima nacionalnih manjina na tom području.

Podatke od 34,8 posto srpskog stanovništva u Vukovaru ocjenjuju lažnima i traže da se ponovno utvrdi koliko na tom području ima Srba. Naime, prema sadašnjem popisu, uvođenje dvojezičnosti u skladu je s ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina koji članovima manjina jamči prava na korištenje i isticanje vlastitog jezika i pisma.

Izvor: hrt.hr