Prošle godine 20.000 ljudi odselilo iz Hrvatske u inozemstvo, a samo 10 tisuća se doselilo (četvrtina je iz BiH)

zastava u dubrovniku

... objavljeni u priopćenju Državnog zavoda za statistiku (DZS) o migracijama stanovništva Hrvatske, piše Telegram.hr.

Kako stoji u priopćenju DZS-a, u 2014. godini se u Hrvatsku doselilo iz inozemstva 10.638 osoba, a u inozemstvo se odselilo čak 20.858 osoba. To znači da je samo u prošloj godini Hrvatsku napustio čitav jedan omanji grad. Iz DZS-a dodaju da zbog primjene novog Zakona o prebivalištu podaci za 2013. i 2014. uključuju osobe koje su napustile prebivalište u trajanju duljem od godinu dana radi privremenog odlaska izvan Republike Hrvatske i svoj privremeni odlazak prijavile su Ministarstvu unutarnjih poslova.

U 2014. iz inozemstva se doselilo 45,3% hrvatskih državljana i 54,6% stranaca, a odselilo se 93,7% hrvatskih državljana i 6,2% stranaca. Od ukupnog broja doseljenih osoba u Republiku Hrvatsku 39,2% osoba doselilo se iz Bosne i Hercegovine. Od ukupnog broja odseljenih osoba iz Republike Hrvatske najviše osoba odselilo se u Njemačku (38,2%), stoji u priopćenju DZS-a.

Zanimljivo je da, prema udjelu u broju migranata, ima više muškaraca. Naime, iz DZS-a kažu da s obzirom na spolnu strukturu, u ukupnom broju doseljenih osoba iz inozemstva veći je udio muškaraca (53,3%). U ukupnom broju odseljenih osoba u inozemstvo također je veći udio muškaraca (55,6%).

Međutim, što se tiče preseljenja unutar Hrvatske, više žena nego muškaraca je promijenilo mjesto prebivališta. Kako kažu iz DZS-a najveći broj preseljenog stanovništva unutar Republike Hrvatske bio je u dobi od 20 do 39 godina starosti (44,8%), a udio žena u ukupnom broju preseljenih bio je 54,3%.