Pronađen Rasim Ćufurović, dobro je i na sigurnom, ali koliko još “Rasima” živi oko nas

rob, pronalazak
Iako je Rasimov brat Zlatko Mandić rekao da su čuli da je završio kod jednog Roma u Karlovcu, Rasim je tu informaciju demantirao. Radi njegove sigurnosti, lokacija njegova boravka je tajna, a medijima je otkrio da se uspješno oporavlja od traume koju je pretrpio na imanju u Draganiću kod Karlovca.

Postupak u tijeku

Brat Zlatko Mandić posumnjao je da je Rasim nestao jer nema nikakve informacije gdje se sad nalazi. Medijima je rekao da je imao broj mobilnog telefona na koji ga može nazvati, ali se na taj broj javlja neki drugi muškarac. Zna i da se nakon Karlovca liječio u Rijeci, a čuo je i da je Rasim jednog muškarca iz Karlovca tražio da ga izvede iz bolnice i da se kod njega nalazi. Dodao je i da mu je poznato da Rasim živi od socijalne pomoći koja mu se isplaćuje u Karlovcu, ali nije siguran je li Centar za socijalni rad upoznat o tome što se trenutačno događa s njegovim bratom. Srećom, Rasim nije ponovno završio u ropstvu kao 2016. godine, a njegov slučaj javnost i dalje pozorno prati. Jezivi slučaj robovlasništva, za što je u listopadu prošle godine podignuta optužnica protiv osmero članova obitelji Velić, još nije dobio sudski epilog. Iz Općinskog suda u Karlovcu doznaje se da suđenje još nije počelo. - Spis je proslijeđen izvanraspravnom vijeću Općinskog suda u Karlovcu radi donošenja odluke o mjerama opreza koje su određene prema okrivljenicima. Nakon pravomoćnosti donesene odluke izvanraspravnog vijeća, predmet će biti u fazi određivanja glavne rasprave - navedeno je u odgovoru sutkinje Blaženke Lugar-Vladić, kojoj je dodijeljen spis u ovom predmetu. Obitelj iz pakla pred tužiteljem se branila šutnjom, ali su u potpunosti negirali da su počinili kazneno djelo protiv čovječnosti i ljudskog dostojanstva. Riječ je o trgovini ljudima, nezakonitom oduzimanju slobode i nanošenju teških ozljeda. Rasimov slučaj najpoznatiji je u regiji, ali, nažalost, nije jedini. Istodobno se u javnosti otkriju slični slučajevi, a koliko ih zaista ima, nitko sa sigurnošću ne zna.

Šokantni slučajevi

Bračni par iz kalesijskog naselja Gojčin, iz zaseoka Karavlasi, Milenko i Slavojka Marinković, deset godina u svojoj privatnoj kući u ovom mjestu u ropstvu držali su državljanku Njemačke Bettinu Siegner. Ovaj nezapamćeni i stravični slučaj, u kojem je djevojka premlaćivana, tjerana da radi najteže fizičke poslove, zlostavljana, događalo se u nekoliko kuća na osami u podnožju brda Vis kod Kalesije. Bosanskohercegovačkoj javnosti dobro je poznat nemilosrdni robovlasnik Milivoj Utrobičić (45), zvani Mile Mesar, koji je na svom imanju u Hrvatskoj držao kao roba Travničanina Dževada Zahirovića (44). Mladić iz BiH, koji je godinama bio nezaposlen, javio se na oglas na Facebook u kojem se tražio radnik na farmi u Slavonskom Šamcu, ne sluteći da će tamo preživjeti pakao. Naime, 70-godišnjak je ponudio mladiću plaću od 1200 eura, a iste noći ga je pokušao silovati u kući, provalivši u prostoriju u kojoj je mladić spavao. Ovo su samo neki od slučajeva.

Vecernji list