"Proglasili me nacistom, a sad mi nude samo 17.400 kn odštete"

Priznaju da su Jurkovićevu fotografiju objavili na naslovnoj stranici uz potpis koji govori da je riječ o nacistu Samuelu Kunzu, odgovornom za smrt 430.000 Židova, no i da to nisu učinili s namjerom.

Odvjetnici navalili na Dedu

Podsjećaju kako se ista fotografija našla i na nekim internetskim portalima. Iako u The Independentu ne shvaćaju kako je ova objava Jurkoviću mogla prouzročiti bol i štetu s obzirom na to da je rođen poslije rata, spremni su na objavu isprike na naslovnici.

- Odvjetnik mi je rekao da je stigao odgovor iz The Independenta te da su spremni na objavu isprike, a nude i odštetu. Ipak, iznos nikako nije primjeren, pa smo već kontaktirali s jednom odvjetničkom kućom u Londonu s kojom ćemo dogovoriti sve daljnje korake - rekao je Jurković.

Doznajemo da od objave slučaja Jurković i njegovi doživljavaju pravu najezdu odvjetnika koji su bili spremni zastupati ga u tužbi protiv britanskih novina.

I Oprah čeka rasplet

- Točno je da su nam se mnogi javljali, a s nekima smo i mi razgovarali. Mogu reći da je za ovaj slučaj bilo zainteresirano deset ponajboljih hrvatskih odvjetnika. Ipak, na kraju sam se odlučio za našu karlovačku kuću Rožman i Oredić te će me oni odsad zastupati - rekao je Jurković.

Odvjetnik Stanislav Rožman potvrdio nam je to i rekao da su u tijeku intenzivni razgovori i s The Independentom i odvjetničkim uredima u Londonu.

- Pogreška britanskih novina je očita, u pismu koje smo primili oni to i priznaju te najavljuju ispriku i nude financijsku zadovoljštinu. No ponudili su 2000 funti, što je bijedno. U našem odgovoru izrazili smo zadovoljstvo što su priznali pogrešku i ponudili ispriku, no i zatražili da znatno korigiraju iznos odštete. Obavijestili smo ih i da smo stupili u kontakt s tamošnjim odvjetnicima te da smo spremni na sudski postupak, ako razgovorima ne uspijemo pronaći zajednički jezik. Odgovor očekujem za nekoliko dana - objasnio je Rožman sadašnju situaciju u slučaju The Independent.

Jurković je potvrdio da i dalje postoje kontakti s producentskim timom Oprah Winfrey. Neslužbeno doznajemo da i oni čekaju rasplet situacije i podatak hoće li cijeli slučaj završiti na nekom od engleskih sudova.

izvor: večernji.hr