Probijen nasip u Metkoviću - ugrožen do sada uvijek siguran Klad (FOTO)

poplava, Neretva, Metković

Vodostaj neretve u Metkoviću najviši je u posljednjih 50 godina

Zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić proglasio je izvanredno stanje za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča zbog opasnosti od poplave.

Iz Županije javljaju kako su Hrvatske vode uspostavile izvanredno stanje na zaštitnim vodnim građevinama obrane od poplava u slivnom području Neretva-Korčula.

- Kako su trenutačni vodostaji na rijeci Neretvi prouzročeni propuštanjem protoka od 1150 metra kubnih sa vodomjerne postaje Mostar, najavljeno povećanje na dotoku od 1650 metara kubnih očitovat će se u značajnom porastu vodostaja na teritoriju RH. 

Iako će doći do transformacije vodnog vala, značajno povećanje očekuje se 2. prosinca 2010. godine oko 1.30 sati prvo u Metkoviću, a potom i Opuzenu- izvijestio je zamjenik rukovoditelja obrane od poplava vodnog područja Hrvatskih voda Branko Pejaković.

Vodostaj neretve u Metkoviću najviši je u posljednjih 50 godina, utvrdio je Stožer za zaštitu i spašavanje Dubrovačko-neretvanske županije koji je ususret dolasku novog vodenog vala iz pravca BiH zatražio dodatni kontingent vreća s pijsekom, betonskih i ciglenih blokova, angažman građevinskih tvrtki s mehanizacijom i osiguran prijevoz nepokretnih bolesnika do dubrovačke Opće bolnice.

Od srijede navečer na devet je metkovskih punktova raspoređeno 10 tisuća vreća s pijeskom, a do četvrtka ujutro, zbog izgledne poplave i lijeve obale Neretve dopremljeno ih je još 20 tisuća. 

Stožer za zaštitu i spašavanje DNŽ na čelu sa zamjenikom župana Franom Skokandićem zasjeda u Metkoviću, uz stalna dežurstva u ostalim gradovima i općinama doline Neretve.

Na području Ploča povodanj najviše ugrožava Komin, Rogotin i Šarić Strugu. Od tridesetak poplavljenih objekata, u Kominu je sedam obiteljskih kuća.

Gabrijela Bijelić

Jambo ogorčen na 'Hrvatske vode'

Gradnačelnik Metkovića, Stipe Gabrić Jambo ogorčen je na Hrvatske vode koje nisu ništa učinile da obrane Metković od poplava.

 - Sramotno je da se projekt jednoga grada radi četrdeset godina, rekao je Jambo, koji će tražiti kaznenu odgovornost odgovornih u 'Hrvatskim vodama' i državnim institucijama.

Metković pretrpio dva vodena vala Stanje u Metkoviću je kritično. Veliki plimni val sa dvije tisuće kubičnih metara vode u sekundi podignuo je vodostaj Neretve na više od četiri metra pa se rijeka u ranim jutarnjim satima četvrtka ( oko 03,30 sati) izlila na rivu kod hotela. Ono od čega su Metković i dolina Neretve strepili nažalost dogodilo se. Neretva se izlila, gradske ulice su pod vodom. 

Svakog trena može se očekivati izlijevanje rijeke iz korita nizvodno od gradskog trga kralja Tomislava, što bi moglo imati nesagledive posljedice za stanovništvo lijeve strane, dakle uže središte Metkovića. Pod vodom su gradska raskrižja i glavne ulice pa je u grad gotovo nemoguće ući. Zatvoreni su granični prijelazi. Osnovne i srednje škole su zatvorene do daljnjega.

Na središnjem gradskom trgu noć su probdjele stotine ljudi iščekujući najgore. Čekale su se informacije iz hidroelektrana uzvodno od Mostara, koje su (ne)kontrolirano ispuštale i još uvijek ispuštaju iznimno velike količine vode, koje riječno korito ne može zadržati.

Pod vodom je ulica Ivana Gundulića, u samom središtu grada. Plivaju trgovine, prizemlja zgrada i obiteljskih kuća. Dio Sportske ulice je pod vodom. također i ulica Ante Starčevića, kod Doma zdravlja.

Svi šahotvi su zatrpani vrećama pijeska, kako bi se spriječili ili barem smanjilo izbacivanje vode. Naime, po zakonu spojnih posuda, šahotvi nakon podizanja Neretve po nekoliko metara u vis izbacuju vodu.

Na terenu su sva vatrogasna društva Dubrovačko-neretvanske županije, pripadnici Gorske službe spašavanja i građani, koji su samoinicijativno čitavu noć između srijede i četvrtka punili vreće sa pjeskom.

Tim „zečijim nasipom“ ograđen je središnji gradski trg kralja Tomislava i gradski park, koji su prvi na udaru nakon izlijevanja rijeke iz korita. Vreće su isto tako poredane duži rive do robne kuće, kako bi barem malo ublažile mogući vodeni udar.

Jednom riječju, Metković proživljava najteže trenutke u svojoj novijoj povijesti. Nažalost, potopljenom desnom stranom grada i njezinih pet tisuća stanovnika više se nitko ne bavi.

Spašava se lijeva strana, za koju bi izlijevanje Neretve moglo imati nesagledive posljedice. Stanovnici Metkovića su u panici, automobili se voze na povišenije dijelove grada, kako ne bi ostali zarobljeni u vodi.

Oči stanovnika Metkovića uprte su u hidrocentralu Jablanica. Osluškuju se informacije ali i dezinfomacije, o količini ispušten vode i vodostaju. Nitko ne zna što Metkoviću donose naredni sati.

Stožer za zaštitu i spašavanje je spreman, postavljene su vreće s pijeskom, a spremni smo i za eventualnu pomoć ljudima koji budu odsječeni poplavama, kaže dogradonačelnik Metkovića i pročelnik Stožera za zaštitu za spašavanje, Mato Mustapić.

- Situacija kod nas ovisi o stanju s hidroelektranama u BiH. Najnovije informacije govore kako se ispuštaju manje količine ode, no to je teško provjeriti, zaključio je Mustapić.

Stanislav SOLDO


>>Mostar: Neretva dosegnula kritičnu točku

>>Poplave u FBIH: Situacija sve složenija

Rijeka Neretva je sinoć u Mostaru dosegnula kritičnu točku i stanje je alarmantno, odnosno postala je prijetnja plavljenju kuća, zgrada i objekata u naselju Bakijina luka i Jusovina.
Kako je kazala Slavica Aničić, šefica Službe civilne zaštite napravljene su bile mjere zaštite od poplava, a u obranu od poplava uključili su se radnici Javnih poduzeća Komos i Parkovi s mehanizacijom kako bi se iskopao nasip za obranu od vode.

Kako ističu u Centru motrenja i uzbunjivanja u Mostaru, ukoliko Neretva naraste još 20 centimetara stanovništvo u mostarskom naselju Bakijina luka morat će se evakuirati. Vodostaj Neretve na Carini je 1 268 centimetara, a Neretva je narasla i do luka Starog mosta i prijeti kućama u Donjoj mahali.

Stanovnici u mostarskom naselju Bakijina luka poprilično su uznemireni jer su već doživjeli plavljenje Neretve.

Tekst: M. Landeka


TIJEKOM NOĆI

Zbog opasnosti od poplave zapovjednik Stožera za zaštitu i spašavanje
Dubrovačko-neretvanske županije župan Nikola Dobroslavić u srijedu navečer je proglasio izvanredno stanje za područje Metkovića, Opuzena, Kule Norinske i Ploča.

Naime, Hrvatske vode donijele su rješenje o uspostavi izvanrednog stanja  na zaštitnim vodnim građevinama obrane od poplava na području  Dubrovačko- neretvanske županije, slivno područje Neretva-Korčula.

Zamjenik rukovoditelja obrane od poplava vodnog područja Hrvatskih voda Branko Pejaković kazao je kako će se najavljeno povećanje na dotoku od 1650 metara kubnih, obzirom da su trenutačni vodostaji na rijeci Neretvi prouzročeni propuštanjem protoka od 1150 metra kubnih sa vodomjerne postaje Mostar, očitovati u značajnom porastu vodostaja na teritoriju RH. Naveo je i kako se, unatoč transformaciji vodnog vala, značajno povećanje očekuje 2. prosinca 2010. godine oko 1.30 sati, prvo u Metkoviću, a potom i Opuzenu.


D. Kovač / Dubrovački vjesnik

Metković na nogama

Metković sa zebnjom i strahom iščekuje najavljeni vodeni val koji bi trebao proći oko 1,30 sati. Neretva se još uvijek nije izlila iz korita ali voda je već počela plavit i uže središte Metkovića. Pod vodom je ulica Ivana Gundulića, i gradska tržnica. Vodostaj je oko 24 sata iznosio 380 centimetara

Stanovnici su u strahu i panici. Tristotinjak ih se okupilo na središnjem gradskom trgu iščekujući daljnji razvoj situacije. Postavljaju se zečiji nasipi na rivi kako bi se spriječio prodro vode.

Vatrogasci pune vreće pijeska i dijele ugroženom stanovništvu koje postavlja zečje nasipe oko svojih kuća.

Usporedbe radi, u siječanjskim poplavama najveći vodostaj bio je manji od četiri metra.

Stanislav SOLDO

Alarmantno stanje u Krvavcu i Kominu

Brojne prometnice su zatvorene pa su prigradska naselja Vid i Prud odsječena od
Metkovića zbog velike vode na cesti. Sutra neće biti nastave u Osnovnoj školi don
Mihovil Pavlinović koja se nalazi na desnoj strani grada kao i u područnim školama u Vidu i Prudu.

Metkovskim vatrogascima koji su neprekidno uz građane u pomoć dolaze kolege iz
Konavala, Mljeta, Pelješca , Slanog, Slivna, Opuzena i Kule Norinske. Na 5 punktova pune se vreće sa pijeskom i razvoze po pozivu građana na kritična mjesta.

Ona su večeras brojna, a već je podijeljeno preko 10 tisuća vreća. Noć je neizvjesna i puna strepnje, u trgovinama su gumene čizme danas bile najtraženija roba a dok ovo javljamo neslužbeno doznajemo da u Opuzenu zasjeda županijski krizni stožer .

Dok dobijemo njihove informacije možemo reći da je stanje alarmantno u Metkoviću, Krvavcu i Kominu gdje je zatvorena županijska cesta .

Jadranka Bulić / Dubrovački vjesnik
preuzeto sa : www.slobodnadalmacija.hr