Prisilno sletjeli u Zagreb

Dash 8Q-400 , zrakoplov, Croatia Airlines, Dash 8Q-400 , Croatia Airllines
Zrakoplov je na putu do Osijeka prisilno sletio na zagrebački aerodrom, kada je kapetan primijetio indikaciju kvara na sustavu hidraulike. Prema priopćenju Croatia Airlinesa, prema preporukama proizvođača zrakoplova u situacijama indikacije kvara poput ovoga, kapetan je odlučio preventivno pokrenuti tzv. emergency proceduru za slijetanje. Je li tim potezom spasio putnike i izbjegao nesreću, u Croatia Airlinesu nisu željeli komentirati, samo su dodali kako je riječ o rutinskoj izvedbi kapetana koju u okviru svoga posla mora znati primijeniti.

- Došlo je do indikacije tehničkoga kvara i zrakoplov je pritom preusmjeren prema Zagrebu, te je u 23.22 sata sigurno sletio u zagrebačku zračnu luku. Emergency procedura za slijetanje pokrenuta je preventivno i to isključivo radi opreza, te maksimalne sigurnosti putnika i članova posade. Slijetanje je obavljeno u skladu s najvišim sigurnosnim standardima i bez ikakvih poteškoća, stoji u priopćenju Croatia Airlinesa, kao i to da su sustavi za upravljanje zrakoplovima dvostruki. U slučaju otkaza jednoga sustava i dalje postoji tzv. back up sustav koji omogućuje sigurno upravljanje zrakoplovom.

Iako su pojedini mediji izvještavali kako je zrakoplov imao poteškoća sa stajnim trapom, u Croatia Airlinesu to demantiraju, navodeći da je riječ o rutinskom slijetanju i ne može se dovoditi u kontekst s bilo kakvom nesrećom. Demantiraju također da je pilot primijetio kako ne može izvući stajni trap, kao i to da je postojala indikacija da se u prilazu Osijeku nije spustio nosni kotač.

- Nije zrakoplov kružio neko vrijeme nad Plesom, kako su to izvještavali mediji, niti je iz zrakoplova ispušteno gorivo. Na ovom tipu zrakoplova tehnički to nije moguće - priopćava Croatia Airlines, a naglašavaju da sigurnost putnika i članova posade na letu u četvrtak uvečer nije ni u jednom trenutku bila ugrožena.

Inače, svim putnicima nakon slijetanja u Zagrebu ponuđen je hotelski smještaj, odnosno autobusni prijevoz do Osijeka. Svi su ipak željeli što prije stići svojim kućama i do krajnjeg su odredišta stigli tri sata iza ponoći.
PILOTI SE ŽALILI NA DASH 8Q-400

Navodno s avionima Dash 8Q-400 piloti nisu prezadovoljni, a riječ je o zrakoplovima koji je Croatia Airlines kupila u svibnju 2010. godine. U siječnju 2012. putnici na letu od Zagreba do Münchena kasnili su gotovo četiri sata. Kako su tada prenosili mediji, piloti su tada potvrdili da je izvan pogona gotovo svaki dan jedan ili dva zrakoplova. Upravo su tada ukazali na problem sa stajnim trapom koji se, kako su tvrdili, sam od sebe uvlači i izvlači, a ukazali su i na koroziju na instalacijama.