Prije 12 godina ugasilo se 12 života, a istina se još ne zna

Kornati

Obljetnica je kornatske tragedije. Još uvijek se ne zna kako se tragedija zapravo dogodila niti tko je kriv, no zna se da je ugašeno dvanaest života. Posljedice tragedije osjećaju se i danas.

Sestra i kći poginulih vatrogasaca, Vesna Puček, kao znak ponosa na oca i brata položila je pretprošle godine za vatrogasca. Iako joj je vatra odnijela živote najmilijih, vatrogastvo ne mrzi.

Tog kobnog 30. kolovoza 2007. Tisno je ostalo bez pet duša. Kolegama vatrogascima i 12 godina nakon, u mislima su 365 dana.

Zapovjednik DVD-a Tisno Tome Belakušić kaže kako su im na ulazu svaki dan njihove slike, svijeće, ormarići i njihova uspomena. No bez obzira na tragediju živjeti i raditi moraju.

Predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo kaže da se još uvijek nisu oporavili. „Svi su se stisli. Po meni, mladež privući u DVD, nema više tog entuzijazma, da mladi dođu i ono, ići ćemo požare gasit, još se tragovi osjete i vjerujem da hoće još dugi niz godina“ govori Čorkalo te dodaje kako se stvari ipak pomiču s mrtve točke.

Mirnim prosvjedima vatrogasci su se izborili da jedini preživjeli heroj s Kornata Frane Lučić, dobije odštetu. No, Belakušić nije zadovoljan.

„Toliko premijera, ništa nisu napravili, samo ga tapšaju, godišnje jedanput,bit će riješeno, eto, sad se to napokon riješilo“ ogorčeno nam govori Belakušić, ali još se uvijek ne zna što se zapravo na Kornatu dogodilo.

Vatrogasci s druge strane godinama čekaju istinu o Kornatu, ali i novi Zakon o vatrogastvu. Zakon bi regulirao zapovjednu odgovornost u vatrogastvu, ali i financiranje opreme i gašenja požara. Novi Zakon trebao bi i definirati određenu razinu zaštite vatrogasaca.

A pitanje reguliranja Zakona otvorilo se te 2007. godine nakon Kornatske tragedije, a zahuktalo se 2017. nakon velikih požara koji su poharali Šibensko-kninsku i Splitsko-dalmatinsku županiju. Nacrt prijedloga je izrađen, no već 12 godina nema novog Zakona, ali ni istine o onome što se događalo na Kornatu 30. kolovoza 2007. godine.

Vesna Puček uvjerena je da se istina neće ni saznati, barem ne prava istina. Istinu na koju godinama čeka cijelo mjesto. I mještani misle isto te znaju samo da sada osjećaju tugu i bol. Božica Crvelin iz Tisnoga tako komentira da želi samo da obitelji budu nekako mirne.

Ali da je duša mirna i vatrogascima. Jer svaki odlazak na teren otvara staro pitanje - pitanje odgovornosti.

U Tisnome su se okupile obitelji i prijatelji vatrogasaca, u znak sjećanja na poginule prijatelje i kolege. A dio vatrogasaca koji su htjeli biti na mimohodu to nisu mogli jer su gasili požar na Benkovačkoj cesti.

dnevnik.hr