Preminuo otac Zorana Milanovića, istaknuti član Komunističke partije i HDZ-a

Zoran Milanović, Stipe Milanović

Preminuo je Stipe Milanović, otac bivšeg premijera i aktualnog predsjedničkog kandidata Zorana Milanovića. Potvrđeno je to Indexu iz najužeg kruga Zorana Milanovića. 

Stipe Milanović rođen je 1937. godine u sinjskome selu Glavice, a u Sinju je završio osnovnu školu i gimnaziju. Već sa 17 godina primljen je u Komunističku partiju. Kao sinu iz partizanske obitelji ponuđen mu je upis u podoficirsku školu, no to je odbio pa je nakon završetka gimnazije u Zagrebu upisao medicinu, ali se zbog bolesti pluća i po dugotrajnom liječenju prebacio na Ekonomski fakultet. 

Htio je u diplomaciju, postao šef kabineta Miki Tripalu

Namjeravao se okušati u diplomaciji, ali završio je u kabinetu Sinjanina Mike Tripala. Kod Tripala je bio šef kabineta, ali nije stradao u sječi 1971. godine. Nije mu naštetilo ni kumstvo s Markom Veselicom, koji je nakon sloma Hrvatskog proljeća osuđen na 11 godina zatvora. Kako nije dijelio stavove Proljećara, a i radio je u službi Mike Tripala koji je u Karađorđevu smijenjen, ali ne i poput radikalnih studentskih vođa zatvoren, Stipe Milanović zadržao je povjerenje Partije.

No njemu samome politika više nije bila mila. Ponuđeno mu je direktorsko mjestu u Računskom centru, a do 1974. godine bio je i na čelu odbora za izgradnju Koncertne dvorane Vatroslav Lisinski. U tom je vremenu postao i direktor Centra za ekonomski razvoj Zagreba. U Partiji je bio do 1986. godine kada je većini već bilo jasno da ta organizacija nema nikakvu budućnost pa su se ili ispisivali ili pasivno puštali da prestanu biti članovi. 

Upisao se u HDZ da bi postao veleposlanik

Nakon pobjede HDZ-a, Stipu Milanovića je Vlatko Pavletić pozvao u Ministarstvo kulture na mjesto pomoćnika ministra zaduženog za financije. No tamo se nije dugo zadržao. Sukobio se Pavletićem i napustio Ministarstvo. Jedno vrijeme Stjepan Mesić pokušavao ga je progurati za veleposlanika zbog čega se Stipe Milanović i upisao u Hrvatsku demokratsku zajednicu.

Nakon što je Mesić izgubio u sukobu s Tuđmanom i napustio HDZ za njim je iz stranke otišao i Milanović te se zaposlio u Privrednoj banci Zagreb gdje je ostao do mirovine pa nikada nije ostvario diplomatsku karijeru koja mu je bila zanimljiva u mladosti. Ipak, u Ministarstvu vanjskih poslova uspio je zaposliti svog starijeg sina Zorana.

Izbjegavao medije i zadavao glavobolje sinu

Kada se Zoran Milanović politički aktivirao u SDP-u, Stipe Milanović je izbjegavao medije. Činio je to na izričitu sinovu molbu, ali ponekad nije mogao odoljeti da nešto ne kaže pa je šefu SDP-a povremeno zadavao glavobolje.

Preko Stipe Milanovića i njegove partijske prošlosti povremeno se pokušavalo diskreditirati i Zorana Milanovića. Posljednji takav pokušaj bila je potpuno izmišljena tvrdnja Tomislava Josića da je Stipe Milanović bio ambasador u Parizu kada je tamo ubijen Bruno Bušić. Zbog toga je Stipe Milanović i tužio Josića te dobio 7000 kuna odštete.

Index.hr