Preminuo je 57-godišnji menadžer: 'Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima bilo loše'

brod, Hvar, trovanje

PU splitsko-dalmatinska zaprimila je danas oko 10,10 sati informaciju da je kapetan najavio uplovljavanje u hvarsku luku broda na kojem je pronađen mrtav muškarac.

Svi stradali su iz talijanskog mjesta Sant'Agata di Militello na Siciliji. Preminuli muškarac je 57-godišnji menadžer Eugenio Vinci. Vinci je od 2013. direktor društva Dico, koje upravlja nacionalnim lancem diskontnih trgovina Tuodì. Prije toga upravljao je kompanijom Bioenergie, specijaliziranom za obnovljive izvori energije, a tijekom 90-ih godina prošlog stoljeća bio je generalni direktor tvrtke koja je proizvodila legendarne talijanske traperice Pop 84, poznate u to vrijeme i u Hrvatskoj. U njegovu društvu na brodu je i bivši senator Bruno Mancuso, sadašnji gradonačelnik tog grada u blizini Messine. Mancuso je oženjen Manuelom Fiasconarom i otac je jednog djeteta. - Nakon jela svi smo se osjećali loše, možda od plinova na brodu ili trovanja hranom. Ne znamo što se dogodilo, samo nam je odjednom svima bilo loše. Neki od nas su se ubrzo oporavili, no, na žalost, moj prijatelj Eugenio je izgubio svijest i udario glavom. Dvoje djece je, također, u vrlo teškom stanju, u bolnici su i nadamo se da će se oporaviti i da će uzrok trovanja biti utvrđen nakon obdukcije. Zbunjeni smo, zajedno smo trebali provesti odmor koji se pretvorio u tragediju - kazao je talijanskim novinarima gradonačelnik i bivši senator Bruno Mancuso.

Na istom su brodu bile i druge osobe koje su zbog lošeg zdravstvenog stanja hitno helikopterima prebačene u splitsku bolnicu. Dvoje djece hospitalizirano je i na Odjelu za pedijatriju i njihovo stanje je teže. Od troje odraslih osoba jedna će žena biti zadržana na liječenju. - Radi se o unosu toksina u organizam, da li preko usta ili disanjem, teško mi je reći. Obrada je u tijeku, koja ide u dva smjera: infektivna, na viruse i bakterije i toksikološka analiza krvnih uzoraka. Osnovni nalazi su u granicama normale, za konačne treba sačekati par sati jesu li pozitivni na viruse, te do večeras za toksikološke nalaze. Javnosti ćemo ih prezentirati sutra ujutro. To je o ovih troje koji su kod nas. Nalazi ovo dvoje djece na Firulama lošiji su i oni su na JIL-u Klinike za dječje bolesti – izjavio je dr. Ledina.