Predstojnik Milas i predsjednik Hrvatske državne samouprave razgovarali o položaju hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj

Zvonko Milas, Hrvatska
...primio je u posjet predsjednika Hrvatske državne samouprave u Mađarskoj (HDS) Ivana Gugana i voditelja ureda HDS-a i predsjednika hrvatske županijske samouprave Somogy Jozu Solgu. Tema sastanka bio je položaj hrvatske nacionalne manjine u Mađarskoj te suradnja s matičnom domovinom Hrvatskom.

Predsjednik HDS-a Ivan Gugan je upoznao je predstojnika s glavnim aktivnostima zajednice te je naglasio kako su Hrvati u Mađarskoj jedna od najaktivnijih manjina u Mađarskoj. Prioritet im je obrazovanje na hrvatskom materinskom jeziku te je, u tom smislu, istaknut veliki doprinos hrvatskih intelektualaca u Mađarskoj. Predsjednik HDS-a skrenuo je pozornost i na probleme s kojima se susreću u radu, pri čemu je naglasio važnost dovršetka obnove i dogradnje Hrvatskog kazališta u Pečuhu te rješavanje statusa Kulturno-prosvjetnog centru Hrvata u Vlašićima na otoku Pagu.

Predstojnik Milas je izrazio zadovoljstvo činjenicom što će se ove jeseni u Hrvatskom obrazovnom centru „Miroslav Krleža" u Pečuhu nastava odvijati u dva odjela prvog razreda „Zanimanje za pohađanje nastave na hrvatskom jeziku rezultat je svih aktivnosti i dobre organiziranosti hrvatske manjine u Mađarskoj. Svi vaši napori i sva postignuća i nas u Hrvatskoj čine ponosnim" - rekao je predstojnik Milas i dodao kako će Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske i nadalje aktivno pružati podršku Hrvatima u Mađarskoj.