FOTO  Predstojnica Krstičević u posjetu Hrvatima u Njemačkoj

Daria Krstičević, Njemačka, posjeta
...i udruga u Generalnom konzulatu Republike Hrvatske u Münchenu. Predstavnici hrvatskih udruga govorili su o svojim najvažnijim aktivnostima te su istaknuli svoja postignuća, planove i poteškoće s kojima se susreću u svome radu.U otvorenom i konstruktivnom razgovoru raspravljalo se o mogućnostima poboljšanja zajedničkog djelovanja s ciljem jačanja hrvatskog identiteta. Kao najznačnije otvoreno pitanje istaknuto je nepostojanje primjerenog prostora u kojem bi djelovale hrvatske udruge. Predstojnica Krstičević je pozvala sve nazočne predstavnike udruga na aktivno sudjelovanje u rješavanju ovoga pitanje te na jedinstveno i koordinirano djelovanje, s čime su se svi usuglasili. Dogovoreno da će se u roku od nekoliko tjedana pristupiti osnivačkoj skupštini „nosećeg društva" (Trägerverein) koje ispunjava pravnu formu potrebnu za učinkovitu komunikaciju s njemačkim institucijama.

U petak, 6. ožujka 2015. Izaslanstvo Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske posjetila je Hrvatsku katoličku župu u Stuttgartu, Centar hrvatske nastave u Baden-Württembergu i Generalni konzulat Republike Hrvatske u Stuttgartu, gdje je održan sastanak s predstavnicima hrvatskih zajednica i udruga.Na razgovoru s voditeljima dvije hrvatske katoličke župe u Stuttgartu, Stuttgart-Mitte i Stuttgart-Bad Cannstatt, fra Jurom Zebićem i fra Zvonkom Tolićem razgovaralo se o aktualnom stanju hrvatske zajedniceu Stuttgartu. Naglašena je važnost suradnje hrvatskih institucija i Katoličke crkve, koja je kontinuirano vrlo dobra i razvijena te značajno doprinosi očuvanju hrvatske kulture i baštine.Koordinatorice Marija Prpić i Ivana Spasojević i učiteljice hrvatske nastave u Baden-Württembergu predstavile su svoje aktivnosti, planove i izazove koji su pred učiteljima hrvatske nastave. Predstojnica Krstičević je iskazala iznimno zadovoljstvo kvalitetnim uvjetima rada, kao i velikom motiviranošću naših učitelja u Baden-Württembergu, koji rezultiraju vrlo vrijednim i vidljivim rezultatima.

U subotu 7. ožujka u Bad Homburgu, predstojnica Krstičević je nazočila tradicionalnoj Večernjakovoj Domovnici, manifestaciji koja okuplja Hrvate u iseljeništvu i nagrađuje najtalentiranije osobe u kategorijama. sporta, glazbe, glume i spektakla.

 

Tijekom posjeta NJemačkoj, predstojnica Krstičević će se sastati i sa Hrvatima u Berlinu te posjetiti školu Johanna-Eck-Schule, gdje se odvija Hrvatska nastava u Berlinu.