FOTO  Predstojnica Krstičević primila predstavnike hrvatske zajednice iz Mađarske

Daria Krstičević, Mađarska
...je predstavnike hrvatske zajednice iz Mađarske : Ivana Gugana, predsjednika Hrvatske državne samouprave iz Mađarske i Branku Pavić Blažetin, glavnu urednicu Medijskog centra Croatica iz Budimpešte.

Na sastanku se razgovaralo o aktualnom stanju te planovima i aktivnostima hrvatske zajednice u Mađarskoj.

Ivan Gugan, predsjednik HDS u Mađarskoj naglasio je kako je hrvatska zajednica u Mađarskoj vitalna i živa zajednica, dobro integrirana u mađarsko društvo te je institucionalno dobro organizirana. „Posebice smo ponosni na suradnju sa zajednicama Hrvata u drugim državama u čemu imamo kontinuiranu potporu Državnog ureda" -rekao je Gugan te istaknuo dobru suradnja dvaju država - Republike Hrvatske i Mađarske na konkretnim projektima od značaja za Hrvate u Mađarskoj.

Branka Pavić Blažetin predstavila je rad i aktivnosti Medijskog centra Croatica. Istaknula je kako Centar, ima zadaću, osim informiranja Hrvata u Mađarskoj, čuvanje i širenje hrvatskog pisma i govora u svim društvenim segmentima, čuvanje i njegovanje sveukupnoga hrvatskog kulturnog nasljeđa, jačanje nacionalne svijesti, populariziranje hrvatskoga jezika, hrvatske povijesti, kulture i nacionalne baštine. „Medijski centar Croatica, kroz različite medijske kanale dolaze do svih dobnih skupina Hrvata u Mađarskoj" - rekla je Blažetin i dodala kako se u okviru Medijskog centra objavljuje Hrvatski glasnik, tjednik Hrvata u Mađarskoj, postoji i internetski radio hrvatske zajednice u Mađarskoj, Radio Croaticu, te od svibnja ove godine i online Hrvatski glasnik. Blažetin je naglasila je kako im je cilj, u okviru svog djelovanja, u narednom vremenu pokrenuti i Internet televiziju.

Predstojnica Krstičević je pohvalila napore koje hrvatska zajednica i Hrvatska državna samouprava u Mađarskoj čini na očuvanju i njegovanju hrvatske kulture i baštine te posebice napore koji se čine na području očuvanja i promocije hrvatskog jezika u Mađarskoj. „U brojnim područjima, hrvatska zajednica u Mađarskoj je primjer kako se dobrom organizacijom, entuzijazmom i konkretnim radom može napraviti jako puno. Ponosni smo što smo zajedničkim radom, Hrvatske državne samouprave i vladama obiju država postigli da hrvatska zajednica u Mađarskoj ima mogućnost cjelovitog obrazovanja na hrvatskom jeziku - od vrtića do fakulteta" - rekla je predstojnica Krstičević koja je naglasila da se samo suradnjom i zajedništvom mogu postizati takvi rezultati te je pozvala svoje sugovornike na daljnje inicijative za unapređenje te suradnje.