Predsjednik Ivo Josipović poziva bh. Hrvate na popis

...ali i oko najave da bi veći broj branitelja HVO-a mogao ostati bez prava u Hrvatskoj. Na sastanku je sudjelovala potpredsjednica HDZ-a BiH Borjana Krišto i zamjenik predsjednika HDZ-a Drago Prgomet te visoki dužnosnik HDZ-a Milan Kovač koji su izravno uključeni u koordinaciju za motiviranje vezanog uz popis pučanstva.

Snažna potpora

Po riječima potpredsjednice Krišto, predsjednik Josipović je najavio kako će se oglasiti i pozvati Hrvate podrijetlom iz BiH da se prijave na predstojećem popisu pučanstva početkom listopada u ovoj zemlji. Josipovićeva poruka će se emitirati preko Hrvatske radiotelevizije u kojoj će istaknuti važnost popisa za ukupno stanje u BiH, a napose za položaj Hrvata u ovoj zemlji. Pri tome su sudionici tijekom jučerašnjeg sastanka upoznali predsjednika Hrvatske s važnošću popisa, ali i mogućim posljedicama ako njegovi rezultati ne budu u razini očekivanih.

- U BiH je neriješno nacionalno pitanje, tako da je i popis pučanstva političko pitanje. Dok se ne riješi nacionalno pitanje, popis je prevažna stvar, rekla je Borjana Krišto nakon susreta s predsjednikom Hrvatske na Pantovčaku. 
Ona je dodala da je izaslanstvo dva HDZ-a istaknulo očekivanje da se, s obzirom na autoritet predsjednika, pozovu svi Hrvati koji žive izvan Bosne i Hercegovine da se popišu u BiH.

- Očekujemo da se pozovu svi Hrvati izvan BiH koji imaju svoju ili roditeljsku stambenu jedinicu u ovoj zemlji, rekla je Krišto i dodala kako je posebno važno izjašnjavanje o pitanjima u popisu na pitanja od 24. do 26. koja govore o nacionalnosti, jeziku kojim govore i pripadnosti vjeri. 
Krišto je pri tome predsjednika Josipovića izvijestila i oko tehničkih pojedinosti vezanih za popis pučanstva u BiH budući da formalno nije bitno posjedovati bilo kakav službeni dokument poput izvatka iz CIPS-a, matičnog ureda pa čak ni posjedovati državljanstvo BiH.

Ispod 12 mjeseci

U BiH će se popisivati svi koji su podrijetlom iz BiH i ne borave duže od 12 mjeseci izvan zemlje ili posjete svoju imovinu. Time stječu uvjete da budu stalni stanovnici, a ne iseljeništvo. 
Potpredsjednica HDZ-a Krišto je istaknula kako je predsjednik Hrvatske Ivo Josipović iskazao razumijevanje za važnost predstojećeg popisa pučanstva u BiH dok su predstavnici dva HDZ-a istaknula kako je važno da Hrvati pokažu kako su jedan narod unatoč činjenici da žive u dvije domovine i da ovaj događaj smatraju od strateške važnosti.

- Želimo potvrditi svoj status u BiH. Bez obzira kakvi ti rezultati popisa bili, ne smijemo osobno ništa propustiti napraviti da bi pokazali svoju opredijeljenost za BiH", dodala je Krišto. Po njezinim riječima, Hrvati ne mogu skliznuti u poziciju nacionalne manjine jer su konstitutivan narod.

Vecernji list