Predsjedničina izjava izazvala brojne kritike političara: 'Grabar-Kitarović relativizira Holokaust'

Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović
Kolinda Grabar-Kitarović je u razgovoru za Hrvatski radio u sklopu emisije "S predsjednicom izvan protokola" komentirala kako bi ubuduće Hrvatska trebala odavati počast žrtvama ustaškog logora u Jasenovcu. Predsjednica je poručila da se zalaže za jedinstvenu i zajedničku komemoraciju "jer bi to onda bila kolona zajedništva".

Praktički je najavila da će se u tom slučaju i ona pridružiti komemoraciji, a neće Jasenovac posjećivati sama dan ili dva prije službene komemoracije.

"To nije bilo nimalo usmjereno protiv Vlade i službene komemoracije. Ali, evo, spremna sam u duhu zajedništva i pozivam sve, i Srbe u Hrvatskoj i židovske organizacije, da se dogovorimo da sljedeće godine odemo svi zajedno u tišini pokloniti se tim žrtvama, odati pijetet. Da pokažemo da smo dovoljno zreli da o toj temi iz prošlosti danas razmišljamo s tim vremenskim odmakom", poručila je predsjednica.

Ipak, Grabar-Kitarović je tijekom razgovora iznijela prilično dvojben prijedlog koji nije promaknuo slušateljima. "Pitanje Jasenovca i žrtava ne smije biti kamen spoticanja niti oružje u rukama bilo koga tko želi promicati bilo kakvu kampanju protiv Hrvatske. Iznimno dobrim u tom smislu smatram prijedlog čelnika HHOa Ivana Zvonimira Čička o formiranju međunarodnoga povjerenstva, s članovima iz Srbije, Hrvatske te međunarodnih stručnjaka, koje bi utvrdilo istinu o Jasenovcu", rekla je Grabar-Kitarović.

"Da se točno utvrdi prava istina, jer smatram da samo istina može pomoći da se pomaknemo naprijed", poručila je. "U 21. stoljeću modernom se forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može utvrditi ne samo broj žrtava, što je nažalost uvijek bio kamen spoticanja i oruđe u rukama raznoraznih kampanja, već i istina što se doista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije", rekla je predsjednica.

Predsjedničine izjave izazvale su brojne kritike tviteraša. Tako saborski zastupnik SDP-a Bojan Glavašević smatra da je Grabar-Kitarović relativizirala Holokaust.

"Kolinda Grabar Kitarović relativizira Holokaust. Jer to je ono što se događalo u Jasenovcu. Za utvrđivanje te istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje KGK s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora PRH nego narodnog oslobođenja", poručio je Glavašević.

Javila se i bivša premijerka Jadranka Kosor koja poručuje kako je doista neugodno da će se neke istine o prošlosti utvrđivati daleko od domovine.

I profesor na FPZG-u Dejan Jović ostao je prilično šokiran Kolindinom izjavom. "Baš me zanima kako bi to izgledalo kada bi Angela Merkel predložila isto za Auschwitz".

 

vijesti.hr