Predsjednica ukida mjesto povjerenika za zviždače

zviždači, Vesna Balenović

Ova najnovija odluka može se vidjeti na shematskom prikazu strukture Ureda predsjednice, na službenoj internetskoj stranici predsjednica.hr. Do nedavno je na dnu shematskog prikaza uz povjerenika za mlade i šport bio upisan i povjerenik za zviždače, no odlukom Predsjednice pozicija povjerenika za zviždače izbrisana je i u Uredu predsjednice više nije predviđen.
Podsjetimo, na obećanja predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović temeljem kojih je u predizbornoj kampanji dobila potporu zviždača: „Organizirat ću i poticati borbu protiv korupcije osnivanjem ureda za zviždače u sastavu Ureda predsjednika. Zviždači moraju biti ne samo zaštićeni nego i nagrađeni za svoju građansku hrabrost, a ne progonjeni i otpuštani kao do sada. Zviždači će biti "branitelji u miru" za Hrvatsku i narod."

Erozija predizbornih obećanja

Eroziju svojih predizbornih obećanja predsjednica je započela odustajanjem od osnivanja Ureda za zviždače. Nakon mojeg imenovanja za Povjerenicu za zviždače Predsjednica me nije pozvala niti na jedan radni sastanak. Nisam uopće dobila priliku da Predsjednici iznesem osnovne probleme s kojima se susreću zviždači, niti da iznesem program zaštite zviždača. To govori da Predsjednicu problematika zviždača nije iskreno nikad zanimala, niti prije izbora, a niti sada. Uskoro je uslijedilo i moje razrješenje s mjesta Povjerenika za zviždače. Ta odluka sigurno je donesena pod pritiskom Stjepana Mesića, kojeg sam nedavno na jednoj konferenciji prozvala suodgovornim za moralnu i materijalnu devastaciju Hrvatske. S obzirom da je 2008. godine Stjepan Mesić imao značajnu ulogu pri imenovanju Kolinde Grabar-Kitarović veleposlanicom u SAD-u, zamolbu za mojim razrješenjem smatram vraćanjem usluga i potvrdom da bivši Predsjednik i dalje kadrovira Pantovčakom.

Ukidanje mjesta Povjerenika za zviždače u Uredu predsjednice zadnji je korak distanciranja Kolinde Grabar-Kitarović od zviždača, čiji su glasovi po svoj prilici donijeli prevagu u tijesnoj pobjedi nad protukandidatom Ivom Josipovićem.
Borbu protiv kriminala čini poroznom i popustljivom
S obzirom da je Predsjednica planirala borbu protiv kriminala temeljiti na potpori i suradnji sa zviždačima, ukidanje mjesta Povjerenika za zviždače je znakovito. Odustaje li predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović od obećane nulte stope tolerancije na kriminal? Jeli to njena volja ili volja njezinih mentora, posve je svejedno. Obećanu borbu protiv kriminala i korupcije umjesto da pojačava i zaoštrava, kao Predsjednica RH čini je poroznom i popustljivom. Loša je to poruka građanima. Ako Predsjednica želi biti vjerodostojna, onda obećanja na kojima je temeljila svoju pobjedu, mora izvršiti.

Ne želi razgovarati, niti pojedinačno primati zviždače

Jednom prilikom rečeno mi je da Predsjednica ne želi primati niti razgovarati pojedinačno sa zviždačima, već samo sa grupom od njih pet, šest ili više. Smatrala sam to neučinkovitim i predstavom za javnost. Nešto slično radio je Ivo Josipović, koji bi izdvojio pola sata i primio grupu od dvadesetak zviždača. Što je mogao učiniti pojedini zviždač u takvoj grupi? Ništa! Zviždač je mogao govoriti najviše minutu do dvije i napraviti selfie sa Predsjednikom, a Predsjednik se zajedničkom fotografijom mogao pohvaliti kao veliki komunikator i borac protiv kriminala, korupcije i zaštitnik ljudskih i radnih prava.
Nisam željela da se slična farsa ponovi i sa predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarević i inzistirala sam na pojedinačnom prijemu zviždača. Na taj način zviždač bi dobio priliku i vrijeme iznijeti svoj problem. Takav slučaj ja bih kasnije kao povjerenica za zviždače gurala do rješenja. Umjesto selfia sa Predsjednicom, uz određeni trud riješili bi probleme jednog zviždača i njegove obitelji, a tijekom petogodišnjeg mandata mogli smo od nepravde spasiti mnogo građana. Smatrala sam da je važnije konkretno pomoći čovjeku, nego se smješkati po raznim skupovima i naslikavati sa slučajnim prolaznicima. No, borba za prava zviždača zahtijevala bi nekad i konfrontiranje s novokomponiranim milijunašima, tajkunima i „društvenom kremom" na što naša predsjednica na žalost nije bila spremna. Zbog svoje nedosljednosti i nevjerodostojnosti predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović polako ali sigurno gubi potporu zviždača i svih onih građana koji žele poštenu i pravednu Hrvatsku.

Predsjednica udruge „Zviždač"
Vesna Balenović