Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović upozorila je ...

Kolinda Grabar Kitarović, Vlada RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska zemlja, Hrvatska dijaspora, dijaspora, Kolinda Grabar Kitarović, Međunarodni dan žena, čestitka, Kolinda Grabar Kitarović, Predsjednica RH, politikantstvo, Kolinda Grabar Kitarović, SOA, Dragan Lozančić, Grabar-Kitarović, Hrvatska, predsjednica, predsjednica, Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović, Božo Ljubić, ivan vukoja, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, čestitke, dan državnosti, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska, izbori, izvanredni izbori, izbori u RH, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, izvanredni izbori, prijevremeni parlamentarni izbori, Grabar-Kitarović, Grabar-Kitarović, Porezna reforma, Kolinda Grabar Kitarović, Orašje, Kolinda Grabar Kitarović, Kanada, Kolinda Grabar Kitarović, Hrvatska-Švedska, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Dan državnosti Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović,  Dan pobj
Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović upozorila je kako Hrvatska nema strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina ali ima rasprave o ustašama i partizanima.

Ove godine ne idem ni u Jasenovac ni na Bleiburg, rekla je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović za Jutarnji list, dodajući da ne želi sudjelovati u ideološkim podjelama.

-Držim da politikantstvo oko Jasenovca i Bleiburga ponovno viktimizira njihove žrtve. Žrtve zaslužuju dostojanstvo, pijetet i mir - istaknula je Grabar-Kitarović.

Ustvrdila je da je razočarana procvatom ideoloških sukoba jer, kako dodaje, ukopavanje u prošlost onemogućava da se okrenemo budućnosti.

-Hrvatska nema strategiju što nakon ulaska u NATO i EU. Nemamo strategiju razvoja u idućih 5, 10 ili 15 godina. Najlakše je napraviti distrakciju na ustašama i partizanima. Strašno je da se danas pokušava proizvesti podjela na antifašiste i one koji su za Domovinski rat. To je potpuno umjetna podjela. Moja je obitelj bila antifašistička. Bili su partizani, ali su isto tako bili i antikomunisti. Velika većina moje obitelji sudjelovala je i u Domovinskom ratu - istaknula je Grabar-Kitarović.

Istaknula je kako je pokrenula inicijativu za dijalog.

-U razgovoru s predstavnicima manjina apelirala sam da sjednemo, dogovorimo se, da napravimo plan za promicanje dijaloga i tolerancije. Nikako mi se ne sviđa karakter političke retorike u Hrvatskoj - ustvrdila je Grabar-Kitarović, dodajući kako ne niječe da manjine imaju problema, ali smatra da je, uz međusobno poštovanje, sve moguće dogovoriti.

Upitana namjerava li Hrvatska blokirati Beograd u europskom pristupnom procesu, ustvrdila je da tu nije riječ o blokadi.

-Ono što Hrvatska traži nije nikakvo bilateralno pitanje, nego pitanje ispunjavanja pristupnih kriterija, istih oni koje smo i sami morali ispuniti. Hrvatska diplomacija ima zadaću objasniti EU-u da nije riječ o sporu između Hrvatske i Srbije, nego o tome da Srbija mora prihvatiti europske standarde - poručila je predsjednica Republike.

Pozdravila je predstavljanje Nacionalnog plana reformi te izrazila nadu da će se trzavice, koje su se povremeno mogle vidjeti, pretvoriti u konstruktivan dijalog i suradnju.

-Ključ je provedba. Svi ćemo na koncu ocjenjivati izvršeno, a ne napisano - naglasila je.

Na pitanje kako gleda na priče o preslagivanju Vlade ili novim izborima, Grabar-Kitarović je odgovorila da Ustav RH jasno definira uvjete za raspisivanje izbora te kako oni u ovom trenutku nisu ispunjeni.