Predsjednica i njena izjava o migrantima postala jedna od glavnih vijesti u svijetu

Kolinda Grabar Kitarović

Izjave predsjednice Kolinde Grabar Kitarović u intervjuu za švicarsku za tamošnju javnu televiziju prenose vodeći svjetski mediji. O izjavi u kojoj priznala da hrvatska policija krši zakone i silom protjeruje migrante prenijeli su The Guardian, Deutsche Welle, MSN, US Breaking Newsa...

Njezina izjava: "Naravno da je potrebno malo nasilja kada provodite pushback", pišu nije u skladu s međunarodnim konvencijama koje je Hrvatska potpisala. Korištenje nasilja nad bilo kim, je ilegalno i po međunarodnom i po hrvatskom pravu.

Ugledni Guardian piše kako je stigla "prva službena potvrda nakon mjeseci poricanja" da se na granicama provodi nasilje nad migrantima. 

U članku pod naslovom "Hrvatska policija koristi nasilje da bi protjerala migrante, kaže predsjednica", The Guardian ističe kako je u protekle tri godine bilo mnogo dokaza o tome da hrvatska policija primjenjuje silu prema onima koji su prešli granicu te ih onda protjeruje u BiH. "Priznanje predsjednice Kolinde Grabar Kitarović prva je službena potvrda nakon mjeseci službenog poricanja", piše Guardian.

U članku se nadalje piše kako u pograničnim gradovima u BiH boravi veći broj migranata koji tvrde da je hrvatska policija nad njima primjenila nasilje. Kako piše The Guardian, migrante policija često hvata u dubini hrvatskog teritorija, nakon čega ih vraća preko granice u BiH. Policija u načelu ne koristi nasilje protiv žena i djece iako postoje iznimke, piše The Guardian navodeći izjave migranata. Dodju u tekstu i da su mnogi migranti ispričali da im je policija uništila mobitele i ukrala novac prije nego što su ih odvezli do granice i iskrcali na drugoj strani.

'Šokantno priznanje predsjednice'

O izjavama predsjednice Grabar Kitarović piše i Deutsche Welle (DW). U svojem tekstu pod naslovom "U Hrvatskoj, čuvari EU granica upotrebljavaju 'malo sile'" pišu kako je Hrvatska do sada sustavno poricala da ilegalno deportira izbjeglice u susjednu Bosnu i Hercegovinu, dok je sada "hrvatska predsjednica priznala da granična policija silom tjera migrante preko granice". 

DW piše da je Hrvatska članica Europske unije od 2013. godine te da želi ući u Schengensku zonu. Dodaju i kako je "postalo jasno što su sve hrvatske vlasti spremne učiniti da bi to postigle". Nadalje u tekstu citiraju Jelenu Seras iz Amnesty Internationala koja ističe da je "priznanje hrvatske predsjednice šokantno" te da je skandalozno što je predsjednica pokušala politiku pushbacka predstaviti kao legalnu.

Iz Ureda predsjednice, kao ni iz MUP-a do sada se nisu očitovali o ovoj izjavi. 

Pismo Human Rights Watcha

Direktor Human Rights Watcha za Europu i središnju Aziju, Hugh Williamson, poslao je otvoreno pismo predsjednici Kolindi Grabar Kitarović, prenosimo ga u cijelosti:

"Poštovana predsjednice Kolinda Grabar Kitarović,

U ime organizacije Human Rights Watch želim od Vas zatražiti da naredite istragu nezakonitih protjerivanja migranata od strane hrvatskih graničnih policajaca, kao i da se s takvim postupcima prestane.

U intervjuu za švicarsku TV SRF od 9. srpnja, priznali ste da hrvatska granična policija nezakonito protjeruje migrante u Bosnu i Hercegovinu, kao i da u nekim slučajevima primjenjuju silu. To je u suprotnosti sa prethodnim nijekanjima od strane hrvatskih službenika, ali u skladu s nalazima organizacije Human Rights Watch, agencije UN-a za izbjeglice i drugih organizacija.

Vraćanje migranata po kratkom postupku iz članice Europske unije u zemlju koja nije članica bez prethodnog razmatranja pružanja zaštite i uz primjenu sile krši nekoliko zakona Europske unije, kao i UN-ovu konvenciju o izbjeglicama. Priznanje da hrvatski službenici sudjeluju u takvim pothvatima znači da postoji dužnost da se provede istraga kako bi odgovorni odgovarali za te postupke, i da se osigura da se oni ne ponove.

Tijekom istraživačke misije u Bosnu i Hercegovinu u studenom 2018., HRW je zabilježio zabrinjavajuće probleme u postupcima hrvatske granične policije i njihovom protjerivanju azilanata i drugih migranata na granicama s BiH. U mnogim slučajevima takva protjerivanja su uključivala i nasilje.

Prenijeli smo naša saznanja hrvatskom Ministarstvu unutarnjih poslova u prosincu. U svom odgovoru od 4. prosinca, ministar unutarnjih poslova negirao je sve optužbe za protjerivanje i nasilje. Na sastanku 20. svibnja s gđom Terezijom Gras, glavnom tajnicom u MUP-u, HRW-u je rečeno da se protjerivanja ne događaju, da su sva vraćanja migranata u BiH u skladu s hrvatskim i zakonima EU-a, i da su naši dokazi temeljeni na izmišljenim pričama. Gđa Gras je također optužila aktiviste da se predstavljaju kao hrvatski granični policajci i podvrgavaju migrante nasilju da bi od hrvatske policije učinili negativce.

Saznanja HRW-a idu u prilog već postojećim izvještavanjima o nasilju. Visoki predstavnik UN-a za izbjeglice izvijestio je u kolovozu 2018. o optužbama da hrvatska policija po kratkom postupku vraća migrante u BiH, kao i optužbama za nasilje i krađe. Visoki predstavnik Vijeća Europe za ljudska prava pozvao je vašu vladu da istraži sve navode o nasilju i vraćanju migranata. Slično tome, u ožujku je Amnesty International objavio izvještaj, u kojemu izražava istu zabrinutost.

HRW je prethodno iskazao zabrinutost oko nasilnih vraćanja azilanata i drugih migranata na granici Hrvatske i Srbije u studenom 2016., kada je MUP u svom odgovoru ponovno negirao sve navode.

Pozivamo vas da osigurate da odgovorne vlasti u Hrvatskoj bez odgode poduzmu korake da se okončaju nezakonita i nasilna protjerivanja, kao i da njihovi postupci i zakoni budu u skladu s međunarodnim i zakonima Europske unije o izbjeglicama", stoji u pismu koje potpisuje Hugh Williamson.

vijesti.hr