Predsjednica Hrvatske čestitala 26. obljetnicu utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez

Kolinda Grabar Kitarović, Sarajevo, atentat, Kolinda Grabar Kitarović, HVO Vitez  , Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović,  prva hrvatska predsjednica, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, bh. hrvati, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, Kolinda Grabar Kitarović, babuške
... utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez.

Iako Grabar - Kitarović, kako je navedeno u službenom dopisu, zbog ranije preuzetih državničkih obveza nije mogla prisustvovati obilježavanju obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez, uputila je čestitiku Udruzi nositelja ratnih odličja HVO-a Herceg-Bosne Županije Središnja Bosna.

"Vjerujem da je svečana akademija dobra prigoda da se još jednom prisjetimo ratnog puta ovog Zbornog podrućja te da se naglasi njegova velika važnost u obrani Središnje Bosne i opstanku hrvatskog naroda na povijesnim domovinskim prostorima", navela je predsjednica Hrvatske, piše Dnevnik.ba.

U Vitezu je danas obilježena 26. obljetnica utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez prigodnim programom koji je počeo služenjem svete mise za sve poginule hrvatske branitelje i civile u Središnje Bosne.

Na svečanoj akademiji povodom 26. obljetnice utemeljenja Zbornog područja HVO-a Vitez poručeno je kako su Hrvati u Središnjoj Bosni bili prve žrtve islamskog terorizma na europskom kontinentu, a da se danas, protiv njih vodi nešto drugačiji rat koji za cilj ima istjerivanje s ovih prostora, i to kroz sabotiranja istraga, kaznene odgovornosti za zločine počinjene u Križančevom selu, Ovnaku, Bikošima i brojnim drugim stratištima, a da danas političkim sredstvima, isti oni koji su to nekada činili vojnim, pokušavaju nametnuti osjećaje kolektivne krivnje i tako provesti svoju velikomuslimansku strategiju o Središnjoj Bosni, i u djelo.

Položeni su vijenci i zapaljenje svijeće ispred Središnjeg spomen obilježja žrtvama muslimanske agresije na Središnju Bosnu ispred zgrade Općine Vitez. Vijence su položili ratni zapovjednici HVO-a na čelu s Paškom Ljubičem, prvim zapovjednikom Operativne zone HVO-a Središnja Bosna i generalom Ilijom Nakićem, predstavnici Udruge nositelja ratnih odličja ŽSB, Središnjih udruga HVO-a na razini BiH, hrvatski politički predstavnici predvođeni Marinom Pendeš, ministrom obrane u VM BiH, Lidijom Bradarom, predsjedateljicom Doma naroda FBiH i Radojem Vidovićem, predsjednikom Županijskog odbora HDZ-a Središnja Bosna.

Travnički general HVO-a i nekadašnji zapovjednik Frankopan brigade, Ilija Nakić, u ime organizacijskog odbora uručio je zahvalnicu novinarki Ani Popović za osobit doprinos u promicanju istine o stradanjima Hrvata u Središnjoj Bosni i važnosti Zbornog područja HVO-a Vitez. Plakete su dodijeljene Josipu Karimoviću iz Maglaja (111. xp brigada Žepče) i Neđi Periću, zapovjedniku Ratnog zrakoplovstva HVO-a. Plakete su posthumno dodijeljene Fabijanu Vukoviću iz Travnika ( 3. gardijska brigada Jastrebovi), Andriji Kristiću iz 96. pukovnije HVO-a Vareš, Ivi Jelčiću iz jajačke brigade Hrvoje Vukčić Hrvatnić i Franji Ljubasa iz brigade HOS-a u Novom Travniku.

Programom je moderirala Dragana Sivonjić, a u glazbenom dijelu nastupio je tamburaški orkestar Zlatne žice iz Zenice. Proslava obljetnice počela je intoniranjem himni hrvatskog naroda i BiH, a u ime organizatora prisutne je pozdravio Jozo Stojak, predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a HRHB ŽSB./HMS/