Pred slijetanje u splitsku zračnu luku u zrakoplov Croatia Airlinesa udario grom

Dogodilo se to na samom finalu leta Frankfurt- Split u petak u 15.20 sati, no kako nas uvjeravaju u Croatia Airlinesu, nikakve drame nije bilo, niti je u ijednom trenutku bila ugrožena sigurnost putnika.

- Ništa se strašno nije dogodilo. Zrakoplov Airbus 320 sigurno je sletio u Zračnu luku Split, bez ikakvih mehaničkih oštećenja. Potom je, u skladu sa sigurnosnom procedurom kompanije i preporukama proizvođača aviona, upućen na tehnički pregled u našu tehničku jedinicu u Zagreb. Poletio je bez putnika, a oni putnici koji su istim tim zrakoplovom poslijepodne trebali letjeti iz Splita za Frankfurt, preusmjereni su na let za Zagreb, odakle su nastavili putovanje za Franfurt. To im je uzrokovalo kašnjenje od tri sata, na čemu im se ispričavamo. No, bila je to situacija koja se može dogoditi svakoj kompaniji i na koju ne možemo utjecati - kazao nam je sinoć Davor Janušić, glasnogovornik Croatia Airlinesa, navodeći kako je udar groma u avion razmjerno rijetka, ali ne i neuobičajena pojava.

- U pravilu nikada ne uzrokuje nesreću, jer su, tvrdi naš sugovornik, zrakoplovi konstruirani kao Faradayev kavez, odnosno na krilima imaju sustav statičkih ispražnjivača koji elektricitet ispuštaju u atmosferu.

Inače, posljednji slučaj udara groma u avion nacionalne kompanije je zabilježen prije mjesec i pol dana. Tada je tijekom leta na međunarodnoj liniji Zagreb - Podgorica došlo do udara groma u zrakoplov CA (Dash 8-Q400) nakon čega je kapetan zrakoplova odlučio sletjeti u najbližu zračnu luku, onu u Dubrovniku. Ni tada nije bilo nikakvih posljedica.

Slobodna dalmacija