Pred Siščanima duga i neizvjesna noć

elementarne nepogode, Sisačko-moslavačka županija, Hrvatska, poplave
Ni najstariji mještani poplavljenih područja Sisačko-moslavačke županije ne pamte ovakav vodeni val. Cijela su sela odsječena od svijeta, rijeka Kupa poplavila je stotine kuća. Probijeni su zečji nasipi, a ceste su zatvorene. Stanje je veoma teško na području sisačkog Pokuplja - najkritičnije je i dalje u Letovaniću i Starom Brodu na području općine Lekenik. Do nekih se kuća u Starom Brodu može samo čamcem, pa je organizirana opskrba kruhom i vodom.

Sljedeća 24 sata bit će najkritičnija za mještane sisačkih prigradskih naselja Žabno i Staro Pračno. Tri stotine vojnika radit će cijelu noć. Do neprohodnih dijelova vreće s pijeskom prevoze brodom.

Nasipi na tom dijelu Kupe moraju se povisiti ponegdje i za pola metra, a dužina nasipa je pet kilometara. Nije u dobrome stanju, ima i podvirica. Sve su službe na terenu. Više od 800 poziva danas je zabilježeno na broj 112.

Na karlovačkom području stanje se smirilo. Rijeke se sporo vraćaju u korito. Mrežnica i Korana gotovo su se potpuno povukle iz naselja, ali zaprijetila je Kupa. Desetak je naselja odsječeno od svijeta, deseci domova su pod vodom i tako će biti danima. Vatrogasci i gorska služba ljudima voze kruh i pitku vodu. Pomažu im domaći, najviše kako bi se orijentirali u vodi.

Za Karlovac i Vojnić proglašeno je stanje elementarne nepogode. Šteta će biti višemilijunska.

hrt.hr