Požar na Braču pod kontrolom

Livno, požar, požar, vatrogasci, brač, požar, Čapljina, požar, kuća, požar, šuma, svatovi, Trebinje, požar, os bih, Široki Brijeg, požar, eksplozije, Široki Brijeg, požar, vatrogasci, Gacko, požar, požari, požar, gašenje požara , požar, požari, gašenje požara , žitomislići, požar, MUP HBŽ, MUP HB županije, požar, Široki Brijeg, požar, HNŽ, požari
Zračne snage su povučene. Na čuvanju i saniranju stradalog područja, koje se nastavlja tijekom noći, ostaje 300 vatrogasaca s oko 90 vozila.

Izgorjelo je više od 4 tisuće hektara guste borove šume, maslina, vinograda. Nove vatrogasne snage s kopna poslijepodne i večeras nastavile su sprječavati širenje požara. Obrana se koncentrira na području iznad Supetra i Sutivana.

Mjesta su obranjena i ljudi uglavnom čuvaju ta područja, u tom dijelu je pod kontrolom, a što se tiče ogromne površine nije pod kontrolom, ali mnogo je bolje žrtvovati još 4 tisuće hektara površine, nego da netko strada ili da izgori ma i jedna kuća, izjavio je glavni vatrogasni zapovjednik Mladen Jurin, prenosi hrt.hr.

Poslijepodne je maestral donio nove probleme. Svaka promjena vjetra prijeti nastankom novoga žarišta. Problem stvaraju tinjajuća debla. Vatra se iz pustinje Blaca, preko Milne, Bobovišća i Ložišća, proširila sve do Dračevice i Nerežišća - preko cijele zapadne strane Brača. Noćas će vatrogasci dodatnim snagama na zemlji sprječavati raspirivanje vatre, a ujutro stiže pomoć iz zraka.

Drago mi je da nijedan turist zbog požara nije napustio Brač. Dolazeći jutros na Brač, primijetio sam pun trajekt turista koji putuju na taj otok, a to znači da situacija nije toliko alarmantna kako se želi prikazati, rekao je Ivan Bašić, savjetnik ministra turizma Damira Bajsa, tijekom današnjeg posjeta Braču. Bašić je kritizirao medije da uveličavaju zbivanja na tom otoku, što, prema njegovim riječima, nije dobro za turizam, a i ne odgovara istini.

Zbog požara na Braču isključen je 35-kilovoltni dalekovod. Za sada se neće uključivati jer bi to dovelo u opasnost vatrogasce koji gase požar na zemlji, izvijestio je Mikuličić.

Liječnik hitne medicinske pomoći na Braču Marčelo Štambuk izjavio je kako je Jedinica hitne medicinske pomoći Supetar do sada imala samo jednu intervenciju. Nekoliko je vatrogasaca bilo u ambulanti zbog nadraživanja očiju i gornjih dišnih putova, ali su sve te lakše tegobe riješene. Zbog požara je zatvorena županijska cesta Ložišća-Dračevica.

Požar je buknuo prekjučer na jugozapadu otoka Brača, u uvali Blace. Jučer je zaustavljen u Milni, Ložišćima i Bobovišćima. Tijekom dana zapuhao je zapadni vjetar pa je vatra krenula prema istoku otoka i došla do Nerežišća te u Dračevici ugrozila kuće. Zbog vjetra razbuktala se na više mjesta.