Povodom smrti Mons. Tomislava Ivančića

Tomislav Ivančić

Najvjerojatnije bih virio iz nekog od usputnih hercegovačkih jaraka sa ispijeno flašom rakije i suicidalnim mislima. Ili bih bio smantan u nekoj od lokalnih bircuza sa promašenim temama i promašenim životom. Tomislav Ivančić je bio i ostao jedna od najznačajnijih osoba u mom životu. A vrijeme provedeno u njegovoj blizini neprocjenjivo.

Isto tako sa sigurnošću se može reći da je bio jedan od najomiljenijih svećenika u Hrvata. Imao je otvoreno srce i ljubav za svakog čovjeka. Bio je "čovjek za druge". I kao takav je bio omiljen širom svijeta i svugdje je bio rado viđen i kao znanstvenik i kao svećenik i kao čovjek. Posebno omiljen bio je i tu kod nas, na području Hercegovine. Za sve njegove seminare i tribine uvijek se tražilo mjesto više. A i on sam kao da je ,na neki poseban način, imao prisan odnos spram Hercegovine.

Sada kada je u društvu anđela i svetih želimo mu reći ono jednostavno i istovremeno veliko "Hvala" "Hvala ti dragi Tomislave, dobri čovjerče sveti svećeniče i veliki znanstveniče. Hvala ti za sve otklonjenje boli i patnje u životima tisuća ljudi. Hvala ti za sva dostignuća i znanstvene spoznaje koje si nam otvorio i ostavio. Hvala ti što ćeš nas u društvu anđela i svetih zagovarati. Hvala ti i lijepo je što postojiš"
Slobodan Milas

U nastavku teksta prenosimo priopćenje Tiskovniog ureda Zagrebačke nadbiskupije
U 79. godini života i 51. godini svećeništva, u petak, 17. veljače 2017. godine preminuo je mons. dr. Tomislav Ivančić, svećenik Zagrebačke nadbiskupije.
 
Rođen je 30. studenog 1938. godine u Davoru u Župi Marije Kraljice i sv. Jurja mučenika, od oca Đure i majke Marije r. Gelemanović. Godine 1960. stupa u Bogoslovno sjemenište u Zagrebu, a nakon 6 semestara na Katoličkom bogoslovnom fakultetu odlazi na studij u Rim. Godine 1966. zaređen je za svećenika, a godinu dana kasnije postiže licencijat, da bi 1971. doktorirao u Rimu na Katedri fundamentalne teologije s disertacijom: „Nereligiozno  kršćanstvo kod Dietricha Bonhoeffera".
 
Iste godine postaje asistent pri Katedri fundamentalne teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu, a 1998. imenovan je dekanom istog fakulteta. Godine 2001. izabran je za rektora Zagrebačkog sveučilišta, a od 2010. godine imenovan je profesorom emeritusom.
 
Zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić imenuje ga 1983. kanonikom Prvostolnog kaptola zagrebačkog, a Sveti Otac Benedikt XVI. imenuje ga monsinjorom 2010. godine.
 
Papa Ivan Pavao II. imenovao ga je 2004. godine članom Međunarodne teološke komisije, a na drugi mandat iste komisije, 2009. godine, potvrdio ga je papa Benedikt XVI.
 
Za cjelokupni istraživački teološki i filozofski rad, prvi hrvatski predsjednik, dr. Franjo Tuđman, odlikovao ga je najvišim priznanjem za znanstveni rad - redom Danice hrvatske, medaljom Ruđera Boškovića. Utemeljitelj je Zajednice Molitva i Riječ i Centra za duhovnu pomoć.

Tijelo mons. Ivančića bit će izloženo na groblju Mirogoj u ponedjeljak, 20. veljače 2017. od 9 sati. Sveta misa bit će u crkvi Krista Kralja u 10 sati, a nakon mise slijedi ukop.