Potvrđen početak procesa Hrvatima uhićenim zbog zabranjenih simbola na Bleiburgu

Bleiburg, suđenje, Hrvati
Trojici od petorice hrvatskih državljana koji borave u pritvoru u Klangenfurtu zbog isticanja zabranjenih simbola tijekom komemoracije u Bleiburgu sredinom svibnja, proces započinje krajem lipnja, priopćeno je iz Zemaljskog suda u Klagenfurtu u srijedu.

„Jednom od petorice optuženih za isticanje zabranjenih simbola iz Drugog svjetskog rata će proces započeti 19. a dvojici 29. lipnja", rekla je za Hinu glasnogovornica Zemaljskog suda u Klangenfurtu Eva Maria Jost-Draxl.

Petorici hrvatskih državljana je prošlog tjedna, nakon što je državno odvjetništvo savezne zemlje Koruške podiglo optužnicu zbog isticanja zabranjenih simbola, produljen pritvor na neodređeno vrijeme, što je obrazloženo opasnošću po bijeg i mogućnošću ponavljanja djela.

Jedan od optuženih je uložio žalbu na pritvor.

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova je u svezi s privedenim hrvatskim državljanima izdalo sljedeće priopćenje:

„U predmetnom slučaju Ministarstvo vanjskih i europskih poslova putem Veleposlanstva RH u Republici Austriji u kontinuiranom je kontaktu s pritvorenim hrvatskim državljanima, odvjetnicima i članovima njihovih obitelji. Sukladno potrebi i svojim ovlastima iz Bečke konvencije o konzularnim odnosima, Veleposlanstvo poduzima radnje i mjere kako bi pritvoreni hrvatski državljani imali potrebnu konzularnu zaštitu i kako bi se adekvatno zaštitili njihovi interesi".

Ovogodišnji susret u Bleiburgu pobudio je po prvi put zanimanje austrijske političke javnosti i pokrenuo zahtjeve za oštrijim odnosom prema isticanju zabranjenih nacističkih i fašističkih simbola.

Zasad je u Austriji kažnjivo jedino isticanje simbola povezanih s nacističkom Njemačkom ali je od nekoliko austrijskih zastupnika Europskog parlamenta pokrenuta inicijativa za proširenjem zabrane i na znakovlja iz drugih država.

Petorica hrvatskih državljana su optužena zbog pozdravljanja tzv. Hitlerovim pozdravom i isticanja znakovlja specijalnih nacističkih postrojbi iz Drugog svjetskog rata „SS" (Sonder Staffel).