Potresni vapaj uplakanog oca koji samo želi znati zašto je njegov Ivan umro

istina, sin, smrt
Evo ima gotovo šest mjeseci otkako mi je sin preminuo u KBC-u Zagreb, a od nikoga ni riječi zbog čega se to dogodilo - kazuje za  Slobodnu Dalmaciju uplakani Luka Ćelić iz Poljica, čiji je 15-godišnji sin Ivan Ćelić preminuo 29. kolovoza prošle godine u KBC-u Zagreb, 25 dana nakon transplantacije srca, o čemu je "Slobodna Dalmacija" već pisala.

- Već sam razgovarao s odvjetnikom i ništa mi drugo neće preostati nego tužiti KBC Zagreb za smrt sina. Pozvat ću na sud neutralnog sudskog vještaka, pa neka on tamo kaže zbog čega je moj sin morao preminuti, iako su mi u KBC-u Zagreb stalno govorili kako je s njime sve u redu. Nije lako ovako živjeti, svašta mi se mota po glavi. Sin mi je u bolnicu ušao živ i na svojim nogama, a iz KBC-a Zagreb su ga iznijeli u kapsilu. Sve mi si čini da se odugovlači s tim inspekcijskim nadzorom u KBC-u Zagreb kako bi se ovaj moj slučaj zaboravio - veli Luka Ćelić.

U vezi s ovim slučajem kontaktirali smo Josipa Jagića, glasnogovornika Ministarstva zdravlja, od kojeg smo dobili odgovor o tome u kojoj je fazi istraga zbog smrti Ivana Ćelića.

- Inspektorice Službe za inspekciju krvi, tkiva i stanica obavile su inspekcijski nadzor 18. prosinca 2014. Zatražena dodatna dokumentacija dostavljena je 13. siječnja. Sljedeći korak je sastanak stručnog povjerenstva koje će analizirati medicinsku dokumentaciju i donijeti stručno mišljenje - kazao nam je u odgovoru Jagić.

U telefonskom razgovoru 5. veljače Jagić nam se obvezao javiti koje je to stručno mišljenje donijelo stručno povjerenstvo Ministarstva zdravlja. Kako do današnjeg dana nismo dobili stručno mišljenje, očito se stručno povjerenstvo još uvijek nije sastalo.

Da nije lako raditi u Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva zdravlja, najbolje govori podatak kako oni godišnje imaju oko 170 inspekcijskih nadzora, što bi značilo da svaka dva dana imaju novi slučaj. Na tom opsežnom poslu u Službi za zdravstvene inspekcije zaposleno je na neodređeno vrijeme pet inspektora, dok su dva zaposlena na određeno.

U Službi farmaceutske inspekcije na neodređeno je zaposlen jedan inspektor, a na određeno njih trojica. U Službi za inspekciju krvi, tkiva i stanica na neodređeno vrijeme je zaposleno četvero inspektora.