Poskok skriven među granama ugrizao ženu, liječnici u Splitu spasili joj život

poskok, ugriz, poskok, ujed

Stanovnica otoka Hvara, rođena prije 66 godina, do kraja svog života vjerojatno će se prisjećati ovogodišnje berbe maslina, piše Slobodna Dalmacija.

Nju je prije nekoliko dana, tijekom branja maslina, kod predjela Selce u Bogomolju, za prst desne ruke ugrizao poskok, koji se skrivao na jednoj od grana te masline.

Berači koji su bili s njom odmah su pozvali Hitnu pomoć iz Jelse, čija je ekipa brzo reagirala, pa je žena sanitetskim vozilom prevezena na hvarski heliodrom, a zatim u splitsku bolnicu. U KBC-ovoj Klinici za infektologiju sve je bilo spremno jer je zaprimljena dojavu da dolazi pacijentica s ugrizom otrovnice.

– Žena je poskok ugrizao za četvrti prst desne ruke, a na mjestu ugriza stvorio se otok i krvni podljev koji se proširio na cijelu ruku i dio trupa, pa je odmah zadržana u bolnici. Pacijentica je primila antiviperinski serum i ostalu potrebnu terapiju.

Pet dana nakon ugriza, zdravstveno stanje pacijentice je stabilno, otok je znatno smanjen, ali je još uvijek vidljiv krvni podljev. Možda će trebati i intervencija kolega kirurga, ali o tome ćemo odlučiti naknadno. Na mjestu ugriza vidi se mjehur ispunjen krvlju, no on se ponekad javlja nakon ugriza zmije otrovnice – rekao nam je prof. dr. Boris Lukšić, predstojnik Klinike za infektologiju i najpoznatiji hrvatski stručnjak za ugrize zmija.

Prema riječima prof. dr. Lukšića, u ovom dijelu godine ne treba čuditi što poskoci borave na granama stabala, posebice maslina.

– Poskoka ne nalazimo često na stablima, ali se u ovo doba zna penjati po granama. Budući da je ljeti puno vruće, nije svojstveno da tijekom ljeta ta vrsta zmije bude na stablu. No, iako je još uvijek vrlo toplo, temperature su ipak niže od ljetnih, pa se poskok penje na stablo, kako bi mu bilo toplije, a ponekad lovi i ptice – ističe naš sugovornik.

Unatoč svemu, beračica maslina nastradala je od ugriza “đavolje zmije”, koja se skrila u krošnji. Na sreću, na našem području od početka godine nije bilo puno ugriza poskoka.

– Ove godine zabilježeno je “samo” pet ugriza poskoka, što je najmanja brojka u posljednjih 30 godina. U pravilu imamo desetak ugriza godišnje – zaključio je prof. dr. Lukšić.

Da se ne radi o bezazlenoj opasnosti prilikom branja maslina i drugih jesenskih plodova, najbolje to znaju otočani, koji su se ove godine i “organizirali” te obavještavali jedni druge o pojavnosti poskoka. Tako Hvarani preko Facebooka međusobno dijele informacije o tome gdje su vidjeli tu “milu i simpatičnu zmijicu”.

Na spomenutoj društvenoj mreži mogu se tako vidjeti poruke o pojavama otrovnice na Putu Stona u Hvaru, te u Zastražišću i Milni. Očigledno je da zmija ima “ka u priči”. Stoga Hvarani, a i svi ostali, tijekom berbe maslina ili boravka u prirodi budite oprezni, jer važniji je prst ili neki drugi dio tijela nego nekoliko litara više maslinova ulja.