Posedarsko čudo: križni put od 100 tona

posedarje, čudo
Na izletištu Čelinka u režiji 82-godišnjeg Vinka Kajmaka nastaje najteži križni put uopće na svijetu težak preko 100 tona, pojedinačno kamenje teži od 5 do 9 tona.

- Ako nas vrijeme posluži do Velikog petka iduće godine svih 15. postaja križnog puta bit će postavljeno u dužini oko dva i pol kilometara, od mjesnog groblja pa uzbrdo do Vidikovca na brdu Brisnica, kazao je Vinko Kajmak.

Uz pomoć umjetnika iz Ukrajine, Poljske i Hrvatske, oblikuje kamenje i na njima kleše biblijske motive. Kameni blokovi, uklesani motivi križnog puta izgledaju gotovo nestvarno, nadnaravno.

- Ljudi će na ovom križnom putu moći promatrati prirodnu ljepotu koju je Bog stvorio, ali i ljepotu onoga što čovjek može učiniti. Put će se do vrha Vidikovca urediti suhozidima, kamenim klupama, okrjepnim mjestima. Bit će mnogo ugodnih, duhovnih i svjetovnih iznenađenja, najavio je Kajmak.

Cilj projekta je, kaže, da Krist na križu još jednom zagrli Posedarje, Lijepu Našu.

- Postavljam ga iz ljubavi i zahvalnosti prema Bogu što je stvorio ovu Zemlju za sve nas, ali isto tako i u znak sjećanja na sve naše bližnje koji više nisu među nama, osobito za hrvatske branitelje poginule i nestale u Domovinskom ratu, poručio je Kajmak.

- Potvrda je to stvaralačkog zanosa koji uvijek iznova traži nove izazove te ide ususret drugome čovjeku, ususret prostoru s kojim umjetnik i njegova umjetnost mogu i žele komunicirati, kaže Mirko Sinajac, predsjednik novoosnovane Udruge Čelinka. Dopredsjednik je Vinko Kajmak.

- Posljednja petnaesta postaja postavit će se na Vidikovcu, na uzvišenoj tratini s koje, kao s kazališne pozornice puca pogled na Novigradsko more, objašnjava Kajmak dodajući kako će se cijeli plato između 14. i 15. postaje, od Isusovog groba do Isusovog uskrsnuća, očistiti i urediti kako bi moglo primiti što više hodočasnika i posjetitelja.

- Za izgradnju Kristova groba na 14. postaji iskorištena je osmatračnica, sklonište koji su hrvatski bojovnici koristili tijekom Domovinskog rata. Ugradili smo preko 80 kubika kamena, precizan je Kajmak.