"Ponosni smo jer smo dokazali istinu o ratu i generalu Gotovini"

koncert, Ante Gotovina, Ante Gotovina, dr. Franjo Tuđman, akcija oluja, Srbija, Bošnjaci, Hrvati, Zločin, jna, branitelji, genocid, Međunarodni sud pravde ICJ, Ante Gotovina, ustaše, Hrvati
Posrijedi je jedan od mnogih talijanskih restorana na haaškoj rivijeri uza Sjeverno more kamo je većina branitelja odlazila sve vrijeme suđenja. Svaki od tih ljudi, koji imaju svoju obiteljsku priču, u proteklim je godinama život gotovo isključivo vezao uz optužene generale. A suđenje je gotovo! – Pomislila sam, s nevjericom, je li moguće da je kraj – kaže mi Ana Katalinic. Važna članica Gotovinine obrane, case menadžerica za slučaj, ekspertica koja je bila desna ruka velikim odvjetnicima Mišetiću i Kehoeu. Rođena je u Kanadi u gradiću Prince Georgeu, u okolišu iz “Života na sjeveru”.

I protiv Huseina


Roditelji su joj 1950-ih otišli u Kanadu (iz Brinja i Vratnika). Kaže da je pravu iskru osjetila kad je 1990-ih započeo rat. Studirala je međunarodne odnose, prijavila se za službu u UN-u i završila u Haagu. Radila je u tužiteljstvu i bila istražiteljica u procesu Miloševiću i Šešelju. Uz nju je, od 2001., kći Ivana (16). Još je Ana vezana uza slučaj Gotovina, a onda planira nastaviti posao u Kanadi.

– Zadovoljna sam jer smo dokazali istinu o ratu i generalu Gotovini, ponosna sam i optimistična – kaže Ana. Uz nju Diana Juricevic, još jedna Kanađanka kojoj su roditelji Hrvati (iz Omiša i Pule). U timu je radila kao odvjetnica usredotočena na tzv. presedane, analize i pronalazila je sve boljke protivničke tužiteljske strane. – Da smo dobro obavili posao vidjelo se posljednjih dana, tužitelji su izgledali – rastureno, zadovoljna je Diana. Poslije ovoga odlazi na Posebni sud u Kambodžu, piše večernji list.

Greg Kehoe, američki superodvjetnik, uz Mišetića glavna je osovina procesa. Bio je američki istražitelj u Iraku i savjetnik tužitelja u procesu Sadamu Huseinu. Radio je i u Haagu, kao tužitelj. Kada je Gotovinin tim okupio Kehoea, pa kanadskog profesora Payama Akhavana, koji su bili u timu haaških tužitelja, protivničkoj se strani steglo srce.

– Bio je ovo naporan predmet, ali važno je da smo dokazali istinu – sretan je Kehoe. Rođeni je Njujorčanin. Irac, ima ured u Tampi na Floridi. Ondje rade i njegova dva asistenta, mladi Mike Stanton i Sean Cronnin. Amerikancima je sudjelovanje u svjetski poznatom procesu životni san, a “momci su bili fantastični”, rekao je.

“Popravljali” hrvatski


U Markačevu timu, stol do Gotovininih, isto ozračje. I oni imaju Kanađane i Amerikance. Glavni je branitelj Goran Mikuličić, koji je u završnoj riječi šokirao suce stavom da se mogu proglasiti nenadležnim za suđenje poslije 8. kolovoza 1995. i da odbace nakaradan “udruženi zločinački pothvat”. I Tom Kuzmanović, iz Milwaukeeja posljednje je tri godine “popravljao” hrvatski u Haagu. U SAD-u su mu supruga i dvije kćeri. Veseljak je i, kad je vidio da je Mišetić sjetan, rekao je vlasnicima restorana da je Luki rođendan (a nije bio), pa je za Mišetićev stol “sletjela” torta i vatromet. Nedostajao je samo Payam Akhavan, podrijetlom Iranac. Kanađanin i profesor u Montrealu, morao je odmah na zrakoplov, jer čekaju ga studenti.

Još je neispričana priča Gotovinin tim u Hrvatskoj. U stalnoj vezi s haaškim dijelom obrane, 20-ak odvjetnika, istražitelja, informatičara i prevoditelja pet godina radilo je analizirajući desetke tisuća stranica dokumenata i tisuće sati video i audiomaterijala. Posao im je bio da doznaju sve o tužiteljskim potezima i tezama. Amerikanci, Kanađani, Irci, Hrvati i Iranac dobro su branili hrvatske generale.

"Zahvalan sam što sam izabran za branitelja"

Branitelj Luka Mišetić, Amerikanac, čiji je otac Ivan često i s ponosom dolazio na suđenje iz Chicaga, u restoranu La Lanterna bio je zamišljen.

Što je Luka, pitali su ga?

– Mnogo mi znači obrana ratnoga hrvatskog heroja koji je lažno optužen. Siguran sam da smo sve što smo naumili i dokazali, da je ovo sudsko vijeće logično i da će se držati prava. Razmišljam čime sada nadoknaditi ovaj silan adrenalin koji nam je bio pokretač – rekao je odvjetnik Mišetić i dodao:

– Zahvalan sam, ne samo generalu Anti Gotovini, nego i dragom Bogu što sam izabran za njegova branitelja – zaključio je Luka.

 

Piše: Davor Ivanković