Pomozimo Markici Andričiću

markica andričić, pomoć, pomoć, donacija, novčana pomoć, apel
Arhiva

Priča o Markici Andričiću iz Sesveta, Novog Jelkovca, 37-godišnjaku koji boluje od rođenja od cerebralne paralize i koji je u svibnju 2017. godine zadobio teške dekubitalne rane još uvijek ne jenjava. Dapače, živi upravo kao što i on živi, unatoč svim teškim ranama, kako fizičkim, tako i psihičkim.

Nakon što je njegova obitelj prošle godine u kolovozu donijela odluku da će iseliti iz Hrvatske zbog liječenja Markice, a zakompliciralo se pitanje smještaja u Austriji te su zbog niza razloga, ponajviše financijskih i sigurnosnih, ipak morali odustati, situacija se pomiče na bolje. Kako obitelj kaže, 'samo zahvaljujući Bogu kojem jedino vjeruju i dobrim ljudima koje im šalje i koji im pomažu'.

Da njegova majka Anđelka (54) nije dala sporazumni otkaz na radnom mjestu, gdje je radila dugih 30 godina te prionula na 24-satno vidanje rana sve do današnjeg dana, teško da bi preživio ikoji mjesec nakon zadobivanja istih, u onim uvjetima u kojima je ostavljen. Naši liječnici ponudili su samo jedno rješenje - rezanje nogu u kukovima, na što cijela obitelj nije pristala.

Ovdje se mora napomenuti i požrtvovnost Markičine mlađe sestre, koja je prošle godine započela srednjoškolsko obrazovanje. Međutim, unatoč tome što je još bila u osnovnoj školi, ona je od samog početka otkad joj je brat tako stradao, brižno i strpljivo - rame uz rame s majkom, redovito pomagala bratu, od presvlačenja, pranja do omatanja gnojnih rana. Uz to čekali su je i učenje, kućanski poslovi te nabavljanje namirnica iz dućana. Budući da je maloljetna i želja je obitelji da joj se ne ističe ime, ovom prilikom želimo je staviti za uzor mnogima, ne samo mladima, već i odraslima. Gotovo nikada nije htjela zamijeniti svoju pomoć i njegu bratu za izlazak van s mladima.

Podsjetimo da je 6. travnja 2018. održan i Humanitarni koncert u Prozoru u Bosni i Hercegovini, ali prikupljeni iznos nikako nije mogao pokriti troškove liječenja u Austriji. Zbog neimaštine, novac se morao iskoristiti za medicinske potrepštine, režije i hranu, budući da liječenje to iziskuje. Nekoliko puta obitelj se našla pred, a čak i u postupku, isključenja struje i plina, a kako Markica treba iste zbog aparata oko sebe, moralo se i to podmiriti. Unatoč zamolbama za oprost duga, jer su isključenja trajala i po nekoliko dana, bez prethodne najave, nadležne institucije nisu popustile, već su samo odobrile plaćanje u ratama.

Istina je da je zatražena pomoć ne samo putem medija, već je obitelj u izrazito teškim trenucima bila prisiljena zatražiti pomoć dobrih ljudi u zemlji i inozemstvu i preko društvenih mreža. Istina je da su se mnogi odazvali i ovih putem im od srca zahvaljujemo.

Od pojave strašnih dekubitalnih rana u svibnju 2017., od 11. rujna iste godine pa do 29. siječnja 2018. boravio je ponovno u Klinici za infektivne bolesti, radi saniranja rana. Međutim, udubina koja se stvorila sve do kostiju do današnjeg dana nije konačno zarasla.

Ali tu naposljetku dolazi sretna vijest, koju je obitelj odlučila podijeliti s javnošću, posebno onima koji pomažu kroz cijelo vrijeme, na bilo koji način.

Majka je istaknula još prošle godine prilikom posjeta u kolovozu da naprosto primjećuje da se događa 'čudo' na Markici, jer su se udubine počele puniti mesom, zahvaljujući vrhunskoj higijeni i zdravoj prehrani. Pričekali smo sve do sada da vidimo tijek situacije, uz gotovo svakodnevno javljanje obitelji.

I zaista, unatoč nekim mišljenjima da se nikad takve rane ne mogu zaliječiti osim amputacijom udova, došlo je do velikih pomaka. Nakon vježbi i masiranja, Markica čak može sam micati nogama i ispružiti iste. Ono što je najvažnije, nakon što je prošle godine bio u bolnici 'Dr. Fran Mihaljević' od 13. ožujka do 6. travnja te je o istome izdano Otpusno pismo u čijem smo posjedu, s brojnim dijagnozama, zahvaljujući brižnoj njezi majke i sestre, Markica više nije trebao zatražiti bolničku njegu, osim jednom mjesečno svaki mjesec samo zbog mijenjanja citostome. Samo ta činjenica dovoljna je da se dokaže koliko majčinska ljubav i vjera u Boga mogu pomoći u izrazito teškim, gotovo nerješivim, situacijama kao što je ova.

Kako majka svjedoči, rana kod zdjelice zarasta te je potrebno još samo malo da konačno zaraste. Koža se također obnavlja.

Stoga je najviše ostala potreba donacija za Aquacell Ag+ Extra 15 cm x 15 cm, sterilne gaze od metra i pola metra, tyrosur prašak za kožu, Kadermin sprej, plivasept pjenušavi i plavi za dezinfekciju.

Dok nadležni šute, a Markica i dalje hrabro trpi cjelokupnu situaciju zajedno sa cijelom obitelji, financijska sredstva za liječenje Markice Andričića i dalje možete uplaćivati na ime:

Markica Andričić, Zagrebačka banka, HR10 2360 0003 2378 0247 5

SWIFT/BIC: ZABAHR2X

Kontakt: Anđelka Andričić, 098/9584722, adresa: 10360 Sesvete, Novi Jelkovec, 144. brigade Hrvatske vojske 2.

in-portal.hr