Policija trenira strogoću na našim ljudima: 'Zabranili hrvatskim navijačima iz Vinkovaca odlazak u Vukovar!

Nije mi jasno, zašto naša policija na našim ljudima trenira strogoću i ispravlja svoje greške. Ne pustiti hrvatskog navijača u Vukovar zbog straha od nereda, a paralelno ne kažnjavati 'raspjevane' srpske navijače naoružane kojekakvim obilježjima od kojih je svakom Vukovarcu muka je suludo', rekao je Markuš Damir.

I prije nego što je prestalo čuđenje zbog loše, odnosno nikakve, reakcije policije na košarkaškoj utakmici Srbija - Portugal u Borovu naselju gdje su srpski navijači skandirali 'Ovo je Srbija' i razmahivali se zastavom na kojoj je ćiriličnim pismom pisalo Vukovar, uslijedilo je novo, neugodno iznenađenje.
Hrvatska policija je, naime, smatrala za shodno i preventivno vratiti pedesetak navijača koji su se organizirano iz Vinkovaca uputili u Vukovar na utakmicu Srbija - Francuska.

Detalje o tom događaju za portal dnevno.hr ispričao je Damir Markuš, hrvatski branitelj iz Kutine koji je dan prije na hodočašću Kutina - Vukovar pri čemu promoviraju serijal 'Heroji Vukovara', dogovarao s Utrasima, vinkovačkim navijačima, odlazak na utakmicu:

- Nas petnaest branitelja stiglo je u Vukovar na utakmicu na kojoj smo očekivali dolazak navijača iz Vinkovaca. Međutim, uslijedio je šok jer su dečki javili da su svi zaustavljeni od strane hrvatske policije i vraćeni u Vinkovce! Bez ikakvog suvislog objašnjenja i razloga nisu im dopustili dolazak u Vukovar, iako su naveli da 'djeluju preventivno'. Nije mi jasno, zašto naša policija na našim ljudima trenira strogoću i ispravlja svoje greške. Ne pustiti hrvatskog navijača u Vukovar zbog straha od nereda, a paralelno ne kažnjavati 'raspjevane' srpske navijače naoružane kojekakvim obilježjima od kojih je svakom Vukovarcu muka je suludo. Želim istaknuti kako ljudi iz interventne rade po naputku i nemaju izbora, ali sam zato ogorčen na načelnika policije Franjića.

Jesu li Zagreb i Vukovar u istoj državi?

Ovaj izrevoltirani branitelj ukazuje i na vrlo neuobičajen detalj gdje, za razliku od svih ostalih dvorana po Hrvatskoj, ispred ove nije vidio ni jednu jedinu kameru:

- Naravno da hrvatska javnost nema pravu sliku o zbivanjima i bude li sudila po izvještavanjima većine medija sve će pripisati 'omanjim incidentima'. Nema kamera, nije lako ni dokumentirati. Volio bih da novinari dođu na jedan ovakav susret, evo, ja vas pozivam. Nećete vjerovati kakve se stvari po tom Vukovaru konstantno događaju. Meni je lako, ja se vratim u Kutinu normalnom životu, ali Vukovarci svaki dan žive suočeni s podignuta tri prsta - rekao je Markuš.

Naš ogorčeni sugovornik zapitao se i jesu li Zagreb i Vukovar u istoj državi, s obzirom na očigledna dvostruka mjerila kad je provedba zakona u pitanju:

- Igrom slučaja bio sam nedavno u Zagrebu na utakmici i vidio privođenje 300-tinjak BBB-a koji su nakon sati i sati klečanja fotografirani i arhivirani, a vjerojatno i kažnjeni kakvom novčanom globom. Zašto srpski navijači nisu klečali kao BBB? Nitko ne zna zašto im je to oprošteno. Pretpostavljam kako se na njih gleda kao na 'klince' koji su si malo dali oduška, ali tako to krene... Nacionalistička pjesma, tri prsta, povici i ti 'klinci' preko noći stasaju i odrastu, a onda o mogućem scenariju razmislite. Mislim, već smo to doživjeli 91. i ne želim šutjeti i samo gledati razvoj situacije. Ja sad imam dvoje djece i ne mogu dopustiti da rastu u takvoj atmosferi. U konačnici, nisam se zato borio - završio je Damir Markuš.