FOTO/VIDEO  Policija danima uoči Split Pridea stavila pod nadzor krovove kuća i šahte na trasi

gay parada, anti gay, Split
Točnije policijsko postupanje, koje već naveliko kritiziraju obje "suprotstavljene" strane, sudionici događaja, koji je započeo u Đardinu, a završio na splitskoj Rivi, odnosno u konačnici na vrhu Bosanske ulice.

U razloge kritika policijske akcije na Rivi potpisnik ovih redova (koji je osobno pratio cijeli Split Pride i uživo izvješćivao s mjesta događaja zajedno s kolegom Božom Pavkovićem) neće ulaziti - iako postoje pouzdane informacije da se dio kritičara vodi i političkim razlozima.

No, to je tema za neku drugu priču.
Povorku na Rivi čekalo 10.000 ogorčenih građana
Naime, pouzdano znamo da bi splitski Gay Pride prošao s ozbiljnim posljedicama, a ne tek s dvoje lakše ozlijeđenih, da nije bilo preventivnih akcija splitske policije, koji su se danima uoči povorke adekvatno pripremili za subotnji događaj.

 

Još prije dva dana pregledane su sve šahte na cijeloj trasi kojim je prolazila povorka. Šahte su pregledane i dan ranije, ali i uoči samog događaja, jer su postojala ozbiljna saznanja da će biti nereda.

Istina, s Prokurativa je na kolonu bačen suzavac (osobno ga se nagutao autor ovog teksta), ali zbog toga se nikome ništa posebno nije dogodilo.

Istina je i da je na povorku Split Pridea na ulasku iz Marmontove na Rivu bačeno sedam, osam topovskih udara, ali ni u tome nitko nije stradao. Nažalost, kolega snimatelj s RTL-a je dobio kamenom u glavu, ali je srećom lakše ozlijeđen.

No, interventna policija je - suprotno onima od kojih se moglo čuti kako su "trebali uletjeti u masu i sve rastjerati i izbatinati" - postupila profesionalno.

Nakon početnog uzmaka desetak metara cijele gay povorke natrag u Marmontovu, interventni su policajci počeli potiskivati prosvjednike, te osigurali prolazak do sredine Rive, gdje je bila postavljena pozornica udruga Kontra, Iskorak i Domina. Da su "uletjeli u masu i sve rastjerali i izbatinali", tek bi tada nastao kaos, u kojem bi bilo ozlijeđenih, i prosvjednika i gay aktivista, ali i policajaca.

Jer, na Rivi je povorku Split Pridea čekalo - deset tisuća ogorčenih građana Splita, koji su došli kazati svoje "ne" gay aktivistima.
Na vrijeme uhićeni huligani s fantomkama i bengalkama

Dalje, osim nadzora šahti, odrađeno je još nekoliko značajnih preventivnih akcija, bez kojih bi bilo krvi. Naime, još u četvrtak policija je stavila pod nadzor sve krovove kuća i zgrada uz trasu kojom se kretala gay povorka. Da splitski policajci nisu to napravili, s krovova bi na gay povorku letjelo sve i svašta! Ovako, nije doletjelo - ništa.


Također, od 81 uhićenog izgrednika, njih pedesetak uhićeno je uoči samog početka Split Pridea. Zahvaljujući obavještajnim saznanjima i pouzdanim informacijama, uhićeni su huligani koji su kod sebe imali fantomke i bengalke i već bili spremni za akciju. Ovako - nije zapaljena niti jedna bengalka, niti bačena na gay povorku. Jer, pedesetorica "spremnih za akciju" nisu ni vidjeli gay paradu.

Uglavnom, splitska policija je odradila ogroman posao, i time spriječila istinske nerede, te svojim postupanjem kojima smo osobno svjedočili pokazala da niti malo ne stoje poruke gay aktivista upućenih sa splitske Rive, da je "Split gori od Beograda".

Sad je druga priča je li Splitu trebao ovoliki cirkus za 150 gay aktivista (službena brojka), i toliki trošak da bi se nešto dokazivalo Europi. No, to s policajcima nema veze. Oni su svoj posao - vrhunski odradili.


Tekst  JOŠKO DADIĆ

izvor: dalmacijanews