Policajci će na navijače ići na konjima i s elektrošokerima

navijački neredi, policija

Naime, kako piše Novi list, u policijskom postupanju konji su vrlo korisni jer je policajac na konju zaštićeniji od mogućeg napada, a i sami policijski konji dresirani su za potiskivanje masa.

Važan je i psihološki moment, jer napadači obično bježe pred policijskim jahačima na konjima u strahu od udarca ili naleta konja na njih. Procjena je da jedan policajac na konju vrijedi kao deset njegovih kolega pješaka.

Hrvatska specijalna policija je neko vrijeme početkom prošlog desetljeća raspolagala konjima, pa su policajci na konjima kontrolirali i hrvatsku granicu, ali su oni iz materijalnih razloga 2003. godine odbačeni kao sredstvo policijskog djelovanja.

Konje koriste Rusi, Britanci, Srbi, Slovenci, Mađari...


U važećem Pravilniku o policijskom postupanju još postoje odredbe o uporabi službenih konja. U svom radu, najplemenitije životinje koristi većina europskih i svjetskih policija – američka, ruska, britanska, slovačka. Važnu ulogu policajci na konjima imali su u smiravanju nasilnih političkih i socijalnih antivladinih demonstracija u Budimpešti 2006. godine, a konje koriste i susjedi Slovenci.

U Srbiji pak policija raspolaže sa dvadesetak rasnih grla koje, u vrijeme kada nisu angažirani na policijskim poslovima, iznajmljuje građanima kako bi pokrila dio troškova njihovog uzgoja i dresure, piše Novi list.

I u Sindikatu policajaca hoće elektrošokere


Uz osnaživanje policijskih redova ergelom konja, sigurnost policajaca resorni ministar Tomislav Karamarko namjerava štiti i ovlastima za korištenje elektrošokerima koji su u bliskim susretima s napadačima vrlo efikasni, a opet nisu opasni po život kao vatreno oružje.

Predsjednik Sindikata policije Hrvatske Dubravko Jagić kaže kako već postoji službena inicijativa da se hrvatski policajci opreme elektrošokerima. Tražit će se i dodatno pooštravanje odredbi kaznenog zakona koji se odnose na kažnjavanje napadača na policajce.

"Nažalost naši službenici nemaju elektrošokere, a stvar je vrlo logična, jer bolje je da policajci u nekim slučajevima upotrebljavaju elektrošokere, nego službene pištolje i mi se u Sindikatu zalažemo da se ta oprema što prije uvede", kaže Jagić.

Osim toga, drži da bi i uvođenje policijskih konja uvelike pomoglo policajcima u nekim zadaćama, pogotovo u slučajevima smirivanja nasilja na ulicama.

"Nekada smo imali konje, ali što se s njima dogodilo nije mi poznato. Vjerojatno su, nažalost završili u kobasicama. Bilo bi dobro da ih opet dobijemo, jer zajedno s psima, konji su jako dobra stvar", objašnjava sindikalni čelnik.