Pokorio je parišku Olympiju i newyorški Carnegie Hall, ali jedan nedosanjani san nije realizirao

Oliver Dragojević
splitski glazbenik Oliver Dragojević u svojoj je bogatoj karijeri ispunio mnoge dječačke snove, među kojima su i koncerti u najvećim svjetskim koncertnim dvoranama. Naime, u posljednjih 15 godina Dragojević je svirao u newyorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji, Opera Houseu u Sydneyju, bečkom Konzerthausu te lasvegaškom Pearl Theatre.

Prva postaja u ostvarivanju th snova bila je pariška Olympija. Dragojević je tamo nastupio u travnju 2006. godine, a koncert je ovjekovječen dvostrukim albumom te se time svrstao rame uz rame sa svojim idolima, recimo Rayom Charlesom koji je u pariškoj koncertnoj dvorani također snimio live 2000. godine.

Dvije godine kasnije, 2008. Dragojević nastupa u Carnegie Hallu, kultnoj američkoj dvorani upisavši se u nju kao jedini hrvatski glazbenik koji je u njoj održao koncert kojem je prisustovalo 2.500 posjetitelja.


2010. godine Dragojević nastupa i u londonskom Royal Albert Hallu. Bilo je to za Olivera zanimljivo iskustvo. Naime, do Londona je putovao 26 sati autobusom jer se do Otoka nije moglo doći avionom zbog aktiviranja vulkana na Islandu uslijed čega se oblikovao oblak dima i prašine, koji je paralizirao zračni promet u velikom dijelu Europe.

"Dame i gospodo, jači smo od svega i drago mi je što smo se našli, iako nas je malo omelo ovo s vulkanom", pozdravio je Oliver više od dvije tisuće obožavatelja u dvorani nakon čega je uslijedio trosatni koncert koji ga je, kako je i sam rekao, ostavljao bez daha.

U studenom 2011. godine Oliver nastupa i u Sydney Opera Houseu u dalekoj Australiji, a 2015. godine dolazi do glasovitog Pearl Theatrea u Las Vegasu. Bila je to još jedna od onih večeri za koje je znao da će ih pamtiti cijeloga života.

Kako piše Slobodna Dalmacija, nedosanjani san doduše bila je želja za nastupom s Berlinskom filharomnijom. "Jedan naš čovik je bio važna faca tamo i prije nešto vrimena bili smo došli do ozbiljne faze u dogovorima, ali je to onda, iz ne sjećam se više kojih razloga, stalo. Možda su me čuli pa su se predomislili", kazao je tada Oliver.