Pojačane kontrole na granici s Hrvatskom

Granična policija
Kako je Hrvatska u procesu priključenja Schengenskoj zoni, u sljedećem razdoblju će drastično pojačati kontrolu granice sa BiH. Zbog toga će granica između BiH i Hrvatske duga 1.000 km biti dodatno osigurana. Bez obzira na iščekivanje priključenja Schengenskoj zoni, u graničnoj policiji Hrvatske tvrde kako kontrole na graničnim prelazima još uvijek nisu pojačane.

"Hrvatska granična policija u kontekstu samih priprema za Schengen nije pojačala svoj nadzor više nego što je to radila prije, obzirom da u Republici Hrvatskoj kao državi članice EU primjenjuju sva ona pravila koja se odnose na prelazak državne granice", ističe Gilio Toić Sintić, pomoćnik načelnika uprave za granicu RH, javlja N1.

Ipak, u posljednje vrijeme primjetne su pojačane kontrole pri prelasku granice. Građani koji na graničnom prelazu Doljani čekaju na ulazak u Republiku Hrvatsku, kao i oni koji se iz ove zemlje vraćaju u BiH, nerado govore o pojačanim kontrolama na granici. Primjetno je međutim da su u posljednje vrijeme na ovom graničnom prelazu kontrole pojačane.

Tako su brojni događaji kada su građani BiH, prilikom prelaska granice, za razliku od prethodnih godina morali napustiti automobil nakon čega su pretreseni i oni i njihove osobne stvari.