Podrška braniteljima predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović

Kolinda Grabar Kitarović, branitelji, hrvatski branitelji, savska 66, Novoizabrana predsjednica Republike Hrvatske, Kolinda Grabar Kitarović, branitelji, prosvjedi branitelja, Ministarstvo branitelja, branitelji, hrvatski branitelji
Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović poručila je u četvrtak kako hrvatski branitelji imaju pravo prosvjedom tražiti svoja prava i poštovanje, te najavila da će u nastojanjima da se na miran način, u okviru institucija, iznađe rješenje za braniteljske zahtjeve razgovarati i s resornim ministrom Predragom Matićem.

"Branitelji imaju pravo protestirati i oni su to dosad radili na miran i dostojanstven način. Nisu bili agresivni ni prema kome i imaju pravo izraziti svoje mišljenje. Ovo društvo jest puno podjela i ne želim da dolazi do daljnjih podjela. To sam danas istaknula i u razgovoru s braniteljima. Međutim, nakon što sam ih saslušala danas, razumijem razloge zbog kojih su tamo. Ne traže samo svoja prava, nego traže i poštovanje, traže da branitelji i Domovinski rat ostanu u temelju hrvatske države, da se ne razgovara o nekakvom građanskom ratu, kao što su krenule rasprave u hrvatskome društvu. Sve što želim učiniti jest da na miran način, u okrivu institucija, iznađe rješenje za njihove zahtjeve", izjavila je predsjednica Grabar Kitarović u intervjuu za RTL Danas.

S braniteljima je, dodala je, razgovarala više puta u prosvjedničkom šatoru, gdje "nisu baš uvjeti za nekakav vrlo konkretan razgovor", a zbog čega je s njima danas razgovarala i u svom uredu na Pantovčaku. Upitana zašto iz predstavnike braniteljskih udruga nije pozvala i ministra Matića, odgovorila je kako će i s njim nastaviti dijalog. "Osoba sam koja je vrlo uključiva i koja će svakako o ovim pitanjima nastaviti razgovarati sa svima koji su uključeni u proces i kojih se to tiče", kazala je.

O zahtjevima branitelja danas je razgovarala i s predsjednikom Sabora Josipom Lekom, koji je, rekla je, izrazio volju sudjelovati u procesu rješavanja njihovih problema. Upitana je li s Lekom razgovarala i o svom "sukobu" s premijerom Zoranom Milanovićem, Grabar Kitarović je odgovorila kako to ne bi nazvala sukobom, posebno što se nje tiče. "Pružam ruku suradnje, a pružat ću je i dalje. Bilo je špekulacija kako mi premijer nije čestitao, mnogi su me i pitali o tome, ali meni to nije bitno. Meni je bitna suradnja na dobrobit naroda i države. On je bio prva osoba koju sam nazvala iz ureda, poslala sam mu i pismeni zahtjev za sazivanje sjednice Vlade na kojoj bismo razmotrili pet konkretnih pitanja i za koje držim da bismo mogli zajedno učiniti puno više. Očekujem njegov odgovor kad je riječ o tome", istaknula je.

Izrazila je nadu da će zajedno s premijerom dogovoriti tu Vladinu sjednicu, za koju smatra kako bi jedna od najbitnijih tema trebala biti zapošljavanje, zatim demografija, pa korištenje europskih fondova, rješavanje otvorenih pitanja sa susjedima i energetska neovisnost. Uvjerena je da država i narod mogu imati koristi od Vladine sjednice posvećene tim temama.

"Zajednička sjednica Vlade svakako može uroditi plodom. Uostalom, svakog četvrtka imate sjednice Vlade za koje se možete pitati jesu li rezultati ovakvi ili onakvi. Ovo može uroditi konkretnim inicijativama. Mi ne moramo imati financijske prosudbe za svako pitanje koje razmatramo, ali ono što nam svima mora biti na umu jest dobrobit hrvatske države, budućnost u koju moramo gledati. Moramo premostiti razlike, premostiti osobni ego, to je najbitnije u svemu tome", naglasila je Grabar Kitarović.

Istaknula je kako ne očekuje premijerov pismeni poziv za sjednicu, jer s njim može razgovarati bilo kada i na bilo kojem mjestu, i to kao nestranačka osoba i predsjednica svih hrvatskih građana. "Čekam njega da se javi pa da dogovorimo datum sjednice, da se usuglasimo oko tog pitanja, te da se usuglasimo oko dnevnog reda koji sam predložila. Mi ga možemo i nadopuniti, možemo razgovarati o pojedinim točkama na jednoj sjednici, možda nekom drugom prilikom o drugim točkama. Ali, u svakom slučaju, mislim da ovaj narod, ovi građani zaslužuju da im Vlada da objašnjenja koja su racionalna i koja su razumljiva, a odnose se na odgovor zašto smo u situaciji u kojoj se nalazimo u ovom trenutku", rekla je predsjednica.

Istaknula je kako joj nije cilj prepucavati se s premijerom i Vladom, jer takvo ponašanje nikad nije držala dokazivanjem nečije veličine ili položaja. "Štoviše, mislim da su oni koji su u stanju prijeći preko vlastitog ega čvršći i pouzdaniji ljudi i da su veći političari. Meni je svejedno gdje ćemo razgovarati, sve dok razgovaramo. Ako premijer Milanović i dalje bude odbijao razgovor, ja ću na njemu i dalje inzistirati i ustrajati. Vrlo sam uporna osoba. Pa razgovarajmo o našim razlikama ako u početku ne želimo razgovarati o onome što nam je zajedničko. Ali držim da je ono što nas povezuje puno čvršće od onog što nas razdvaja. Vjerujem da su nam ciljevi bolja, snažnija i prosperitetnija Hrvatska. Pa idemo onda sjesti i raditi u tom cilju", poručila je.

U hrvatsku politiku unutar Europske unije misli se uključiti i na način da o temama koje se tiču predsjedničkih ovlasti (vanjski poslovi, obrana ili nacionalna sigurnost) ona zastupa Hrvatsku na sjednicama Europskog vijeća, promičući Hrvatsku i njezina gledišta.

Vezano uz najave preseljenja predsjedničke rezidencije u Visoku ulicu, Grabar Kitarović je rekla kako lokacija ne mora nužno biti Visoka, te da ide u osnivanje povjerenstva za lokaciju Ureda predsjednice s namjerom da poštuje mišljenje struke. "Može se dogoditi da bude Pantovčak, ali u tom slučaju svakako bih izdvojila veliki dio ove šume i dala je na uporabu građanima, jer to je bilo i moje predizborno obećanje, ali i želja", kazala je