Počelo trećenje suđenje Horvatinčiću: 'Još jednom izražavam sućut obitelji poginulih, ali nisam kriv'

Tomislav Horvatinčić
Na županijskom sudu u Šibeniku po treći put se sudi zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću za izazivanje pomorske tragedije prije vise od sedam godina u primoštenskom akvatoriju u kojoj su poginuli bračni par talijanskih nautičara Francesco Salpietro i Mariela Pateli.

Horvatinčić se prvo sucu požalio da ne čuje dobro suca, a o potom se izjasnio o krivnji.

"Još jednom izražavam sućut za tragediju i pokušavam stupiti u kontakt s djecom poginulih roditelja i ublažiti gubitak. Nisam kriv", rekao je Horvatinčić.

Državna odvjetnica Irena Senečić kazala je pak kako je Horvatinčićeva obrana neprihvatljiva.

"Ponašao se bezobzirno i to je dovelo do nesreće."

Optužba je u uvodnom govoru rekla da je Horvatinčić vidio nesreću i da je njegova obrana u suprotnosti s izjavama svjedoka. Okrivljeni nije gledao promet plovidbu prekršio je niz pomorskih propisa i bezobzirno, a posljedica njegova ponašanja je teška tragedija.

Trećenje suđenje
U prvom suđenju sutkinja Maja Šupe je Horvatinčiću izrekla uvjetnu kaznu, a potom ga na drugom suđenju oslobodila u presudi koja je šokirala hrvatsku javnost. Naime, sutkinja Šupe povjerovala je u, najblaže rečeno, nekredibilnu Horvatinčićevu tvrdnju o sinkopi zbog kojeg je navodno bio u nesvjesnom stanju u trenutku sudara na moru.

Ono što je zanimljivo u vezi trećeg suđenja je činjenica da Horvatinčiću prvi put neće suditi Maja Šupe. Naime, s obzirom na to da je Županijski sud u Zadru već dva puta srušio njezine presude, ovaj put će sudskim vijećem predsjedavati sudac Ivan Jurišić.

Upravo je tog suca Horvatinčićeva obrana htjela izuzeti od suđenja uz argument da mu supruga radi u šibenskom DORH-u. No, taj prijedlog Horvatinčićeve obrane je odbijen.

 

vijesti.hr