Počelo tegljenje broda sa 65 izbjeglica u Dubrovnik

... otegli u luku Gruž. Tijekom pregovora posada jedrilice je potvrdila da sada imaju dovoljno hrane i vode, te da su dobiveni lijekovi popravili zdravstveno stanje sedam članova posade jedrilice, piše Dnevnik.hr.

Rano jutros u područje je upućen zrakoplov Obalne straže RH PC-9 u zadaću izviđanja s ciljem utvrđivanja stanje na jedrilici, izvijestili su iz MORH-a. Ophodni brod 'Hrvatska Kostajnica' preuzela je jedrilicu u tegalj, a budući da ophodni brod nije pogodan za obavljanje zadaće teglja, noćas je u područje operacije upućen spasilački brod Obalne straže RH 'Faust Vrančić' koji će ih presresti i preuzeti jedrilicu te nastaviti tegalj do luke Gruž.

Na državnoj granici Republike Hrvatske dočekati će ih brod Pomorske policije MUP-a RH te će osiguravati jedrilicu do uplovljenja u luku Gruž gdje će emigranti bit predani nadležnim službama Republike Hrvatske.

Podsjetimo, brod Obalne straže RH Hrvatska Kostajnica u 22:05 stigla je do jedrilice koja plovi pod nepoznatom zastavom, i u kojoj se nalazi 65 muškaraca. Prema dostupnim informacijama, 25 metarski brod 'Maria drink' s imigrantima isplovio je iz Grčke, a cilj mu je bila obala Italije. Imigrantima iz Somalije, Egipta, Sirije i Afganistana podijeljeni su voda, hrana i lijekovi. Među imigrantima su bile dvije osobe u teškom zdravstvenom stanju.

Posada 'Hrvatske Kostajnice' nije mogla utvrditi tko je zapovjednik motorne jedrilice, jer se nitko od prisutnih na jedrilici nije htio izjasniti. Imigranti u početku nisu htjeli da ih se dotegli do hrvatske obale već su htjeli nastaviti do Italije. Problem je bio što se kvar na jedrilici ne može popraviti ukoliko ne dođu do obale, a s obzirom da se jedrilica nalazi u međunarodnim vodama pripadnici Obalne straže RH nisu mogli postupati bez privole zapovjednika jedrilice, rekao je Mislav Šimatović, glasnogovornik MORH-a za Dnevnik.hr.

Jedrilica dužine 15 metara koja plovi pod nepoznatom zastavom nalazi se oko 47 nautičkih milja južno od Dubrovnika. U izviđanje je poslan i zrakoplov Hrvatskog ratnog zrakoplovstva PC-9. U izvješću MORH-a stoji kako je posada broda zatražila pomoć nazvavši 112, te rekavši da se na brodu nalazi 65 muškaraca podrijetlom iz Sirije, Afganistana, Somalije i Egipta. Jedrilica s izbjeglicama već dva dana pluta morem bez pogona.