Plenković o presudi Međunarodnog suda

Haag, ratko mladić, Andrej Plenković, presuda, komentar
...povodom presude Međunarodnog suda u Haagu u vezi tužbe Hrvatske za genocid protiv Srbije, te protutužbe Srbije, izjavio:

"Pozitivno je da je svojom presudom Međunarodni sud danas ispravno utvrdio da su JNA i srpske snage počinile genocidne radnje nad Hrvatima u istočnoj i zapadnoj Slavoniji, Banovini, Lici, Kordunu i Dalmaciji s namjerom etničkog čišćenja radi stvaranja etnički homogene "Velike Srbije". No nažalost Sud nije zaključio i da su sustavna razaranja, ubojstva i mučenja učinjena s posebnom namjerom uništenja što je, prema Konvenciji, nužni element genocida te je stoga odbio tužbu Hrvatske.

Odbijanjem u cijelosti protutužbe Srbije Međunarodni sud još jednom je potvrdio odluke MKSJ-a kojim se potvrđuje oslobodilački karakterakcije Oluja te ističe da su ciljevi napada bili isključivo vojni. Operacija Oluja okončala je zločinački pothvat tzv. Republike Srpske Krajine i omogućila završetak rata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Danas je završen petnaestogodišnji pravni proces, a tisuće stranica argumentirano izloženog dokaznog materijala hrvatske strane nedvojbeno doprinose utvrđivanju povijesne istine o sustavnom karakteru srpske agresije na Hrvatsku početkom devedesetih, tisućama žrtava i još uvijek brojnih nestalih osoba."