Planirate li doček Nove na otvorenom negdje na Jadranu, imajte toplu odjeću zbog bure

vrijeme, BIH, Božić, klima, zdravlje, opasnost, vremenska prognoza, globalno zatopljenje, globalno zagrijavanje, Nova godina
Gdje koje kišne kapi i pahulje snijega bit će i u prvom dijelu Stare godine, koja će završiti uz uglavnom suho vrijeme, ali hladno i vjetrovito, osobito na Jadranu pa planirate li doček na otvorenome - imajte toplu odjeću i obuću.
Na Novu godinu suho i pretežno sunčano, uz slabiji vjetar, zatim ponovno oblačnije, uz mogućnost slabih oborina, te vjetrovitije, a od četvrtka i osjetno hladnije. Uostalom, evo i detaljnije prognoze po danima i područjima, koje je za HRT pripremila Tanja Renko, iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

U Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno, poslijepodne većinom i pretežno oblačno, uz mjestimice slabu kišu ili susnježicu, uglavnom u višim predjelima. Vjetar u početku slab pa će ujutro ponegdje biti i magle, a poslijepodne će zapuhati umjeren, mjestimice i jak sjeverozapadnjak.

Najniža temperatura zraka od -3 do 1 °C, a najviša većinom 5 i 6 °C. U središnjoj Hrvatskoj promjenljivo oblačno, ujutro s mjestimičnom maglom, ponajprije na sisačkom i karlovačkom području, dok malo kiše može pasti većinom poslijepodne, ponajprije u Međimurju i Moslavini. Vjetar slab do umjeren sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka od -5 do -2 °C, a najviša dnevna između 4 i 7 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorju također promjenljiva naoblaka, no bit će uglavnom suho. Mjestimične magle će ujutro ponovno biti ne samo u gorskim koltlinama, nego i na moru, posebice duž zapadne obale Istre. Slaba i umjerena bura prema večeri će jačati te će u noći na ponedjeljak biti jaka, podno Velebita i s čestim olujnim udarima.

Najniža temperatura zraka od -7 do -3 °C, uz more 0 do 4 °C, na udaljenijim otocima i oko 8 °C, a najviša u gorskom području od 4 do 7 °C, u unutrašnjosti Istre i na Jadranu 9 do 12 °C. Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije djelomice sunčano s promjenljivom naoblakom.

Prema večeri ponovno razmjerno vjetrovito jer će bura jačati pa će i more prijepodne biti malo, a poslijepodne i umjereno valovito. Najniža temperatura zraka od 2 do 7 °C, u unutrašnjosti ponegdje i samo oko -4 °C, a najviša od 11 do 14 °C. Na jugu Hrvatske promjenljiva naoblaka uz jačanje bure i sjevernog vjetra u drugom dijelu dana. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 9 °C uz more, a u unutrašnjosti oko 0 °C. Najviša dnevna između 12 i 14 °C."