Pero Ćorić: Za nas u HSP AS Hrvati su jedan narod koji živi u dvije države, Hrvatskoj i BiH

Pero Ćorić, HSP AS H, Pero Ćorić, HSP AS H, HSP dr. Ante Starčević, Pero Ćorić, Kaufland, HSP AS H, ikona, HSP AS H, hsp ante starčević, Pero Ćorić, Pero Ćorić, Tomo Medved, HSP AS H
Razgovaramo u svjetlu nadolazećih Općih lokalnih izbora koji se u Hrvatskoj održavaju, njihov prvi krug, 21.05.2017.

Gospodine Ćorić mislite li da i ovi lokalni izbori u Hrvatskoj imaju utjecaja na Hrvate u BiH?

Svi do sada održani izbori kako u Hrvatskoj, tako i u BiH imaju utjecaja na jednu ili drugu komponentu hrvatskog naroda. Za nas u HSP AS Hrvati su jedan narod koji živi u dvije države, Hrvatskoj i BiH. Sukladno tomu ovi će izbori imati utjecaj na Hrvate u BiH jer sve zavisi od pobjednika ovih izbora. Nakon njih dogodit će se tektonski poremećaji na političkoj sceni u Hrvatskoj koji će svakako utjecati na sve Hrvate.

Pojasnite kako to mislite?

Ja sam prvi koji je govorio da je Andrej Plenković, današnji premijer RH došao u Hrvatsku štititi Bruxelleske interese, a ne Hrvatske. Kada govorimo o zaštiti nacionalnih interesa mi u HSP AS pod tim smatramo i zaštitu interesa Hrvata u BiH. Nakon drugog kruga naših lokalnih izbora ne vidim nikakvih izgleda za politički opstanak Andreja Plenkovića i njegove svite.

Dakle smatrate da će HDZ izgubiti ove lokalne izbore?

Naravno da će Vladimir Šeks kako god ovi izbori prođu prikazati HDZ kao pobjedničku stranku ali činjenice kojima danas baratamo govore da HDZ neće doći ni blizu pobjede ni u jednom velikom gradu u Hrvatskoj. Neprincipijalna, trgovačka i klimava većina u sadašnjoj Vladi RH ukazuje da nas do jeseni očekuju parlamentarni izbori, a to znači da HDZ neće stići nahraniti sva svoja gladna usta te im je jedina prigoda bila udomiti svoje poslušnike na lokalnim razinama tj. u velikim gradovima.

Progovara li to iz Vas bijes jer ste izgubili parlamentarni status kada Vas Andrej Plenković nije htio u koaliciji?

Vaše pitanje je polovično točno. Parlamentarni status smo izgubili ali ne zato što nas „briselski dečki" nisu htjeli u koaliciji nego zato što smo mi odbili njihovu ponudu da dobijemo dva saborska mandata ali da u ostalim izbornim jedinicama ne idemo s imenom svoje stranke. Stranke koje su na to pristale kao HSLS, HDS ili HRAST danas doslovno ne postoje i ne egzistiraju na političkoj sceni. I tada, kao i danas Andrej Plenković je zaobilazio legalne stranačke institucije i lovio naše stranačke dužnosnike kako bi ih pridobili ucjenom ili trgovinom.

Mislite li na Ivana Tepeša?

U prvom redu na njega svakako, jer i danas tvrdim kao i onih dana da je na sceni bila politička trgovina ili politička ucjena. Tepeš, Plenković i njihovi posrednici znaju što je bilo na stvari. HSP AS nije u tome sudjelovao. Tada već legalno izabrani predsjednik stranke Hrvoje Niče mag. oec. i moja malenkost inzistirali smo na javnom i transparentnom sastanku gdje bi dobili čvrstu garanciju da će osoba koja će mijenjati Ivana Tepeša u Europskom parlamentu zastupati vrijednosti i program kojima smo taj europski mandat i osvojili. Gospođa Željana Zovko svojim prijašnjim političkim habitusom nije nam ulijevala povjerenje da će isto učiniti. Prije preuzimanja ove dužnosti bila je veleposlanica BiH u Italiji, Francuskoj i Španjolskoj ali i savjetnica za vanjsku politiku predsjedatelja Vijeća Ministara Bosne i Hercegovine. Vjerujem da čovjek koji danas najviše strepi nad sudbinom Andreja Plenkovića upravo jeste Ivan Tepeš. Njegovim političkim krahom gubi sve što mu je obećano. Na zadnjem sastanku gdje smo ja i Andrej Plenković vodili završne pregovora u ime devetoročlanog pregovaračkog stranačkog tima vidio sam „zaljubljene" poglede bivšeg pravaša dr. Ivana Kirina i tadašnjeg premijera. Dr. Ivan Kirin prodajom HDZ-u porušio je svoj višegodišnji politički i moralni kredibilitet i na njegovu žalost mislim da će ga HDZ na ovim prijevremenim izborima ostaviti po strani. Hrvatski narod neće imati za čim žaliti jer on je jedan od rijetkih zastupnika koji nikada ne istupa javno niti ne izlazi za govornicu, a i dok je bio zastupnik HSP AS za njegove nastupe od minutu ili dvije morali smo ga pripremati tjednima.

Smatrate li da je pravaštvo i desnica u Hrvatskoj na izdisaju?

Upravo suprotno jer tektonski politički poremećaji nisu samo u Hrvatskoj nego u Europi i u cijelom svijetu. Cilj Andreja Plenkovića nije boljitak Hrvatske nego Europska komisija i čelno mjesto u Europskoj komisiji, a nalog koji je dobio od Josepha Daulla bio je da politički „zatuče" hrvatsku desnicu. Na njihovu žalost bezuspješno. Rimsko carstvo je nekada bilo sav poznati moderni svijet i propalo je. Da je u nedjelju u Francuskoj pobjedila Marine Le Pen već danas bi razgovarali o propasti Europske unije. Iz tih razloga zamjeram sadašnjem vodstvu HDZ-a i Vlade RH na krivom političkom smjeru i na njihovoj nedosljednosti. Lijevo-liberalni mediji jedu im iz ruke i kreiraju mišljenje javnosti. Da je na njegovom mjestu bio Tomislav Karamarko uvjeren sam da bi već bio spaljen na lomači.

Mislite da bi Tomislav Karamarko bolje vodio Vladu da je ostao na njenom čelu?

Teško mi je o njemu govoriti, nas iz HSP AS su označili kao nekakve igrače Tomislava Karamarka, a mi smo jednostavno bili dosljedni i nismo se dali uvući u političke trgovine. Sjetite se moje izjave ispred ulaska u hrvatsku sabornicu kada sam jasno i glasno rekao da mi nikada nećemo ni sjesti, a kamoli razgovarati sa SDSS-om oko sačinjavanja većinske ili manjinske vlade. Politika bi trebala biti definirana kao rad za opće dobro, a manjina nikada ne smije odlučivati o većini. Ponosan sam na takav jasan i nepatvoren stav. Dr. Ivan Kirin tada ni pomislio nije da mi šapne da bi on možda podržao vladu u kojoj bi bio SDSS. Danas čvrsto stoji uz jednu takvu političku opciju koja jednostavno liči na Frenkeistana i neće imati dugu budućnost.

Mislite li da ja Zlatko Hasanbegović budućnost hrvatske desnice?

Ja sam uvijek iskren i ne mislim da jeste, jer političare treba cijeniti po dijelima a ne po riječima. Teško mi je vjerovati političaru koji ispred slike dr. Ante Starčevića juriša na Andreja Plenkovića, a samo dva dana prije „rame uz rame" stavio je svoj potpis sa potpisom Milorada Pupovca i digao ruku za opstojnost takve Vlade. Njegovi sljedeći potezi pokazat će da li je pravi Zlatko Hasanbegović onaj koji je digao ruku za saborsku većinu zajedno s onima koji su rušili Hrvatsku ili onaj Zlatko Hasanbegović dva dana kasnije. Mi u HSP AS nakon stranačke Konvencije i izbora novog pomlađenog ali politički iskusnog vodstva spremni smo za ostvarenje svojih dugoročnih političkih ciljeva. Kratkoročne smo već ostvarili. Postali smo i ostali stožerna i najsnažnija pravaška stranka ali imamo ambicije biti perjanica hrvatske desnice. Imamo tisuće članova, operativnu mrežu razgranatu od Iloka do Mljeta, a predsjednik stranke Hrvoje Niče mag. oec. školski je primjer onoga o čemu sam prije govorio. Mlad, obrazovan, politički pismen i čovjek sa vrlo jasnim i nepromjenjivim političkim stavovima. Dokaz za to su i naše kandidature i izlasci samostalno na izbore u nekim dijelovima Hrvatske bez obzira na bogate ponude koje su stizale od strane HDZ-a. Hrvoje Niče kandidat je HSP AS za gradonačelnika Vinkovaca, a ja sam kandidat za gradonačelnika Iloka.


S kime sve koalirate?

Na snazi je jedna jedina stranačka odluka vezana uz naputak za ove izbore, a to je da se nigdje ne smije pred izbore ili postizborno koalirati sa sljednicima zločinačkih programa Josipa Broza Tita i Jovana Raškovića. Tamo gdje je HDZ „normalan" i vode politiku u interesu svojih građana, a s njima smo i do sada u koaliciji, istu smo i nastavili. Primjerice Virovitičko-podravska, Dubrovačko-neretvanska, Zadarska, Sisačko-moslavačka, Ličko-senjska te niz drugih županija.

Kao završno imate li što na kraju poručiti gospodine Ćorić?

Ja osobno spadam u političke realiste i ne pomišljam da ćemo ikada uspjeti stvoriti društvo u kojemu će svi biti zadovoljni ali imam i imamo obvezu prema onima koji su svoje živote položili u stvaranju i očuvanju suverene, samostalne i nezavisne Hrvatske, da je učinimo boljom nego što to danas jeste. Tu mislim na Hrvate s obje strane Save u Hrvatskoj i BiH. Nedavna rasprava o tome treba li Hrvatska poštivati stečena prava pripadnika HVO-a za mene je neprimjerena. Ne bi bilo Hrvatske ovakvom kakvom je poznajemo da pripadnici HVO-a nisu dali svoj veliki doprinos. Kako sam rekao da smatram takvu raspravu neprimjerenom, smatram i neprimjerenim sudjelovanje u odavanju počasti na Bleiburgu žrtvama križnog puta od strane onih koji politički idu ruku pod ruku sa Vojsilavom Stanimirovićem i drugim ratnim zločincima iz Domovinskog rata.