Pero Ćorić potpisima zastupnika dokazuje da Vesna Pusić nema legalitet i legitimitet!

...protiv kandidature Vesne Pusić za glavnu tajnicu UN-a. Do sada ih je skupio 18 uz tri potpisa Kluba zastupnika HSP AS, Ivan Tepeš prof., prim. dr. Ivan Kirin svoje potpise je dao veliki broj zastupnika HDZ-a, a među prvima svoj potpis su stavili hrvatski vitez i zastupnik Stevo Culej, general Željko Glasnović te gradonačelnik Trilja Ivan Šipić te mnogi drugi. Svojim potpis inicijativu su poduprli u ime Kluba zastupnika BM 365 Miodrag Demo, MOST-ovac Ivica Mišić, predsjednik HDS-a dr. Goran Dodig, predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić te mnogi drugi. Znakovito je istaknuti da je svoj potpis ovoj inicijativi i dao nezavisni zastupnik i predstavnik srpske manjine Mirko Rašković. U razgovoru sa zastupnikom MOST-a Mirom Buljom koji se na društvenim mrežama javno ogradio od potpore Vesni Pusić te sa predsjednikom Kluba zastupnika MOST-a Ivanom Kovačićem dobijena je potvrda da su i njihova promišljanja na tragu ove inicijative te da postoji velika mogućnost da i oni potpišu istu.

Pero Ćorić najavio je kako nikoga nije zvao i molio za potpis nego su se svi zastupnici javljali i očitovali da žele podržati ovakvu inicijativu, a očekuje da će se skupiti sigurnih 30-ak potpisa koje će s popratnim objašnjenjem zašto ne podržavaju Vesnu Pusić planira poslati Vladi RH, Vijeću sigurnosti UN-a te svim stalnim članicama Vijeća sigurnosti. Potpise će prikupljati tijekom vikenda, a planira se u srijedu održati velika konferencija za medije u Hrvatskom saboru svih zastupnika koji su podržali ovu inicijativu. Zajedno će sročiti navedeni dopis te odrediti izaslanstvo koje će otići u Den Haag posjetiti nepravedno utamničene „šestoricu iz BiH" koji još od davne 2004. bez dokazane odgovornosti trpe posljedice loše politike Vesne Pusić i bivšeg predsjednika Stipe Mesića.

„Nakon što sam čuo izjavu premijera Tihomira Oreškovića da Vlada podržava kandidaturu Vesne Pusić, želim pokazati da se mi od nje ograđujemo. HSP AS nitko nije kontaktirao i pitao podupiremo li mi njenu kandidaturu, mi je ne podupiremo ni za predsjednicu kućnog savjeta, a kamoli za glavnu tajnicu UN-a. Ja kao osoba nisam suicidalan, ali prije bih digao ruku na sebe nego za Vesnu Pusić" - rekao je između ostalog Pero Ćorić te dodaje da bi premijer morao biti oprezniji s takvim izjavama.

Potvrdio je da HSP AS nije našao ni jedan pisani trag da je ova Vlada donijela odluku da podržava kandidaturu Vesne Pusić.

Njegovu inicijativu telefonskim putem podržali su i neki veleposlanici Hrvatske te članova diplomatskog kora, a javnu potporu i čestitke uputio je sisački biskup Vlado Košić.

„Mi joj ne možemo oduzeti kandidaturu, iskoristila je zakonski vakuum tako da ju je kandidirala tehnička vlada Zorana Milanovića, a ova Vlada joj nije mogla oduzeti tu kandidaturu jer se kasno konstituirala. Ona je zato ostala kandidat i mi joj na ovaj način oduzimamo i legitimitet i legalitet. Nema pravni legalitet jer je kandidirana u praznom političkom prostoru, a legitimitet joj nije dao hrvatski narod. Mi imamo obvezu reagirati i dati svoj doprinos da ona ne bude izabrana. Ona je 2001. godine kao dio Vlade Ivice Račana uz veliku potporu svog mentora i tadašnjeg predsjednika Stipe Mesića izjavila da je Hrvatska izvršila agresiju u BiH, to je nanijelo nemjerljivu štetu hrvatskoj diplomaciji i Hrvatskoj u svijetu" - objasnio je brojnim elektronskim i tiskovnima medijima Pero Ćorić te naglasio da "netko tko je izvršio veleizdaju svog naroda ne može imati njegovu potporu".

„Zato nam je neprihvatljiva izjava premijera da stoji iza Vesne Pusić. Ako je Vlada iza toga stala, mi nećemo biti dio te Vlade ili neka nas izbace ili ćemo izići sami" - jasan je bio Pero Ćorić.

O potpori kandidaturi Vesni Pusić, dodaje, nije razgovaralo ni Vijeće za suradnju Mosta i Domoljubne koalicije, kojemu bi upravo takve odluke trebale biti radni zadatak.

„Oko mjesec i pol dana ne radi ništa, komunikacija je kao „tiha misa", na našim klubovima zastupnika ovo nije spomenuto. Mi smo očekivali da joj nitko ne da potporu, ali sada ćemo napraviti sve da ne bude izabrana" - zaključio je u obraćanju medijima Pero Ćorić te najavio konferenciju za novinare iduću srijedu gdje će objaviti koliki je broj potpisa prikupio.