Pero Ćorić: Hrvatska postaje taoc nametnutih europskih vrijednosti

Pero Ćorić

Nametnute „europske vrijednosti" Hrvatskoj nanose dugoročnu i nepopravljivu štetu, a dirigentsku palicu drži velika i najsnažnija politička obitelj Europske pučke stranke (EPP). Kao najjača politička grupacija u europskom parlamentu trebala bi  okupljati stranke desnog centra, a među njima se kao njihove članice nalaze HDZ i HSS. Politička skupština EPP-a raspravlja o dodjeljivanju statusa pridružene članice EPP-a Srpskoj naprednoj stranci (SNS), a   hrvatski predstavnici dviju navedenih stranaka najavili su kako će biti suzdržani. Na tragu one narodne „nije šija, nego vrat" prevedeno znači da podupiru njihovo pristupanje.

Nekadašnji srpski radikali, sljedbenici četničkog vojvode Tomislava Nikolića danas su okupljeni oko početnika Aleksandra Vučića u Srpsku naprednu stranku. U situaciji zategnutih odnosa između Europske unije i Rusije, europski pučani su odlučili pod svaku cijenu zaigrati na kartu približavanja odnosa sa Srbijom kako bi oslabili utjecaj  vanjske politike Rusije koja je jednom nogom već u Srbiji. Paradoks ovakve vanjske politike pod dirigentskom palicom EPP-a jeste da zanemaruju činjenicu da EU provodi sankcije protiv Rusije zbog njihove aneksije Krima dok njihovi budući saveznici Srbi provode zajedničku vojnu vježbu sa Rusijom i Bjelorusijom.

Štetnosti ovakvog poltronskog političkog  poteza svjesni su kako u Ministarstvu vanjskih poslova tako i  u HDZ-u i HSS-u, ali im nedostaje političkog kuraža da se javno suprostave politici koja dugoročno i nepopravljivo marginalizira Hrvatsku kao ozbiljnog političkog čimbenika u EU te u našem okruženju ukupno. Navedeno je stidljivo  obznanio međunarodni tajnik HDZ-a i bivši ministra vanjskih poslova Miro Kovač, pažljivo birajući riječi da se ne zamjeri svojim političkim šefovima i mentorima.

Pozivamo europske zastupnike pripadnike ove političke grupacije da glasuju protiv pridruženja SNS-a EPP-u barem iz pijeteta prema žrtvi Škabrnje i Vukovara čije tragedije se ovih dana prisjećamo.