Pero Ćorić: Ako ne bude dogovora, raskidamo sve lokalne koalicije s HDZ-om

Poslije subotnjih pregovora jasno je da zasad nikome od svojih ranijih osam koalicijskih partnera unutar (bivše) Domoljubne koalicije, HDZ ne nudi zajednički nastup u svim izbornim jedinicama, tako da ne bi bilo zajedničke koalicije na državnoj razini, nego samo suradnje u pojedinim izbornim jedinicama.

HDZ bi išao na izbore samostalno a u pojedinim jedinicama bi bio pojačan s po jednim stranačkim partnerom, ili pak s pojedincima, koji mogu biti izvanstranački, kao recimo Branko Hrg i Darko Koren koji su izišli iz HSS-a.

Dakle, što se HDZ-a tiče, Domoljubna koalicija je vjerojatno prošlost a to ime će možda preuzeti HSP AS, ako odbaci prijedloge HDZ-a, jer glavni tajnik Pero Ćorić nam kaže da on ima autorsko pravo na to ime.
Neprihvatljivi uvjeti

-Nama je neprihvatljiva varijanta koju HDZ nudi i za koju vidim da će je ostali izgleda prihvatiti - da idemo na izbore s HDZ-om u pojedinim izbornim jedinicama. Mi smo najsnažnija pravaška stranka, mi djelujemo u cijeloj Hrvatskoj, mi smo u županijskim vijećima 18 županija i u Gradu Zagrebu, a u 12 smo u vlasti, odnosno činimo parlamentarnu većinu, kaže nam Pero Ćorić.

Kaže da oni žele razgovor koji uključuje ne samo parlamentarne izbore, nego i lokalne i europske. Ako ne postignu dogovor s HDZ-om, Ćorić kaže da će raskinuti sve koalicije koje imaju s HDZ-om u 12 županijskih skupština. Jer, prošlih godina imali su s HDZ-om sporazum o trajnoj političkoj suradnji. Do utorka će donijeti svoje stranačke odluke, ali HSP AS će izići sigurno na izbore u svim izbornim jedinicama, tvrdi Ćorić.

Ćorić je rekao da bi zapravo volio da HDZ ne prihvati njihove uvjete i da se testiraju na izborima u drugom aranžmanu.

- U HDZ-u moraju odlučiti žele li pobijediti Zorana Milanovića ili se žele osvetiti unutarstranačkim borbama, ćuškajući usput svoje koalicijske partnere, govori Ćorić.

Ako otpadne HDZ, HSP AS razvija pravaški kišobran, pod imenom Domoljubne koalicije. Ćorić kaže da je jedina snažna pravaška stranka HSP AS, druge praktički ne postoje. HSP Danijela Srba ima, kaže, ukupno samo 12 vijećnika u svim županijskim skupštinama zajedno. Ante Đapić mu je prihvatljiv. Prihvatljivi su HKDU Marka Veselice, HDS Gorana Dodiga, BUZ. Kaže da svoju politiku baziraju na tri stupa - Ante Starčević, Stjepan Radić i Franjo Tuđman.

Prestrojavanje desnice

Ladislav Ilčić nam je rekao da su na sastanku u subotu analizirali dosadašnju suradnju i prvi put razgovarali i upoznali se s novim predsjednikom HDZ-a Andrejom Plenkovićem. U izbornim jedinicama u kojima bi HDZ nastupio s partnerima iz pojedinih stranaka, stajalo bi, uz HDZ, i ime te stranke. I Hrast radi na alternativnoj opciji za izbore, ali nije htio reći kojoj.

Ruža Tomašić, predsjednica Hrvatske konzervativne stranke, kaže da će razgovarati s HDZ-om, nakon njihovih sutrašnjih sastanaka. Ako se dogovore, HKS bi dobio mjesta na listama u pojedinim jedinicama. Sljedećeg tjedna će Ruža Tomašić razgovarati i s Mostom.

Poznato je da HDZ razgovara i s Dragom Prgometom, predsjednikom Hridi, o zajedničkom izlasku u zagrebačkim, možda i slavonskim jedinicama.

Ako HSP AS ne postigne ovog tjedna dogovor s HDZ-om, a čini se da neće, moguće je značajnije prestrojavanje na desnici. Zasad oko Ante Đapića i njegove stranke Demokratski savez nacionalne obnove (DESNO), okupili su se još HKDU, Hrvatska demokratska stranka (HDS) i Ujedinjena stranka prava (USP) s ciljem zajedničkog izlaska na izbore.

novilist.hr