Pecao uz grdosiju dugačku čak 7 metara

kitopsina, pecati , ribar, otok Cres

Fotografije morskog psa koji je plivao kraj Martinšćice na Cresu napravio je u ponedjeljak oko 17.30 sati. Dodaje kako je morski pas polako počeo plivati prema centru Martinšćice, prema glavnom molu. Tada su ga primijetili mještani i turisti te se počeli skupljati na obali.

- U najbližem trenutku bio je 10 metara od obale. Prema procjeni, bio je dugačak oko sedam metara. Kasnije sam na internetu pronašao da takve životinje teže iznad dvije tone - kaže Mišjak i dodaje kako inače prati sve novosti o morskim psima pa je odmah znao o kojoj vrsti je i riječ.

- Domaći su počeli pričati kako je to velika bijela psina, ali objasnio sam im da je u pitanju gorostasna psina - priča Aljaž.

To je znao po tome što je morski pas imao golema usta koja su bila otvorena jer je usisavao plankton. Plivao je sporo da bi ga i "dijete prestiglo". Nakon što je morski pas došao blizu obale, okrenuo se u smjeru iz kojeg je došao. Gledali su ga sat vremena, možda i dulje, a čitavo to vrijeme ribar koji je pecao podalje od obale nije ga ni primijetio. Inače ribar je bio u brodiću koji je bio manji od psine, dugačkom samo pet metara.

Alen Soldo, stručnjak za morske pse, potvrdio nam je kako je u pitanju gorostasna psina.

- Krajem četvrtog i početkom petog mjeseca nestaju s našeg područja u koji zimi dolaze zbog veće količine planktona. Strogo su zaštićeni - objasnio je Soldo.

Jede planktone i nije opasna za ljude

Tijekom zimskih mjeseci može ga se naći u sjevernom Jadranu. Bezopasan je za ljude, a pliva uz površinu. Hrani se planktonom tako što filtrira more.