Papa mladima: Neka vas ne zavedu obećanja lakog uspjeha

Papa Benedikt, Hrvatska
 Molitveno bdjenje Pape s mladima bilo je zapravo vrhunac prvog dana dvodnevnog posjeta Benedikta XVI. Hrvatskoj.

Papa je mladima poručio kako su središnji zagrebački trg, koji je svakodnevno mjesto susreta i komunikacije i na kojemu često prevladava žamor i svakodnevna vreva, gotovo pretvorili u hram, čiji je svod samo nebo, koje se večeras čini kao da se naginje nad nas. U tišini želimo primiti Riječ Božju koja je naviještena, kako bi prosvijetlila naš um i zagrijala naše srce, rekao je Papa.

Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja seže dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine, rekao je Papa u svom nagovoru mladima na bdjenju na Trgu bana Jelačića - Mladima je Sveti Otac na tome putu stavio za uzore brojne Gospodinove učenike, svece koji su svoje vrijeme živjeli noseći u srcu novost Evanđelja, osobito "sjajnog mladića" blaženoga Ivana Merza.

Dragi prijatelji, vaša je mladost vrijeme koje vam Gospodin daruje da biste mogli otkriti smisao postojanja, poručio je papa Benedikt XVI. u nagovoru tisućama mladih okupljenih na bdjenju prvog dana svog apostolskog pohoda Hrvatskoj.


Svi znamo, rekao je Papa u svojem obraćanju mladima u sugestivnom ozračju središnjeg Trga glavnoga grada Hrvatske, da u srcu svakog čovjeka prebiva snažna želja za srećom. Svako djelo, svaka odluka, svaka nakana nosi u sebi tu skrivenu duboku i prirodnu potrebu. Ali, vrlo često primijetimo da smo pouzdanje stavili u zbiljnosti koje ne ispunjavaju tu želju, nego štoviše, otkrivaju svu njihovu neizvjesnost. Upravo se u tim trenutcima osjeća potreba za nečim što čovjeka natkriljuje, što daje smisao svakodnevnom životu, rekao je Papa mladima.

Istaknuo je kako je mladost vrijeme koje Gospodin daruje „da biste mogli otkriti značenje postojanja", vrijeme velikih obzora, snažno življenih osjećaja, ali i strahova zbog zahtjevnih i trajnih odluka, teškoća u učenju i radu, pitanja o otajstvu boli i trpljenja. Ali i više od toga, to divno vrijeme života u sebi nosi duboku čežnju, koja ne poništava sve ostalo, nego ga uzdiže kako bi mu dala puninu.


Potpuno poštujući vašu slobodu, nastavio je Papa, Isus se približava svakome od vas i nudi se kao istinski i odlučujući odgovor na onu čežnju koja prebiva u vašem biću, na želju za životom koji vrijedi živjeti. "Pustite da vas uzme za ruku! Pustite da bude prijatelj i suputnik na vašem putu! Pouzdajte se u Njega, neće vas nikada razočarati! Isus vam daje da izbliza upoznate ljubav Boga Oca, daje vam da shvatite da se vaša sreća ostvaruje u prijateljstvu s Njime, u zajedništvu s Njime. Stvoreni smo i spašeni iz ljubavi. I samo u onoj ljubavi, koja želi i traži dobro drugoga, uistinu možemo iskusiti smisao života, i radosni smo što ga živimo, pa i u naporima, kušnjama, razočaranjima, čak i plivajući protiv struje", poručio je Papa mladima.


Poručivši mladima kako će samo ukorijenjeni u Kristu moći u punini živjeti ono što jesu, Papa je rekao: Rastući u prijateljstvu s Gospodinom, kroz Njegovu Riječ, Euharistiju i pripadnost Crkvi, uz pomoć vaših svećenika, moći ćete svima svjedočiti radost susreta s Njim koji vas uvijek prati, i zove vas živjeti u pouzdanju i nadi. Gospodin Isus nije Učitelj koji zavarava svoje učenike; On jasno kaže da hod s Njime zahtijeva zalaganje i osobnu žrtvu, ali se isplati! Dragi mladi prijatelji, ne dopustite da vas zavedu privlačna obećanja lakog uspjeha, načina života koji daju prednost izgledu, na štetu nutrine. Ne popuštajte kušnjama da se potpuno pouzdate u posjedovanje, u materijalne stvari, odričući se slijediti istinu koja seže dalje, poput visoke zvijezde na nebu, kamo vas Krist želi povesti. Dopustite da vas povede u Božje visine, rekao je Papa. Mladima je Sveti Otac na tome putu stavio za uzore brojne Gospodinove učenike, svece koji su svoje vrijeme živjeli noseći u srcu novost Evanđelja, osobito "sjajnog mladića" blaženoga Ivana Merza. Taj mladi život, darovan iz ljubavi, nosi Kristov miris, te je svima poziv da se ne bojimo povjeriti sebe Gospodinu, kao što, na poseban način, razmatramo u Djevici Mariji, Majci Crkve, koja se ovdje štuje i voli pod nazivom "Majka Božja od Kamenitih vrata", rekao je Papa. Cijeli je naš život hod prema Jednoj i Trojednoj Ljubavi koja je Bog; tako možemo živjeti u sigurnosti da nećemo nikada biti napušteni. "Dragi mladi Hrvati, grlim vas sve kao djecu! Nosim vas u srcu i ostavljam vam svoj blagoslov. 'Budite uvijek radosni u Gospodinu!' Njegova radost, radost istinske ljubavi, neka bude vaša snaga", zaključio je Papa.

ika.hr