Pao sistem u Hrvatskoj: Prekid odvijanja prometa na nekoliko graničnih prijelaza

granica metkovic

Zbog kiše koja je padala tijekom noći, na većini puteva u BiH jutros se prometuje po mokrom ili vlažnom kolniku. Vozače pozivamo na opreznu vožnju, prilagođenu uvjetima na cesti.

Na dionicama koje prolaze kroz usjeke, kao i preko planinskih prevoja, upozoravamo na moguće odrone zemlje ili kamenja na prometnicu. Pojačana frekvencija vozila u jutarnjim satima bilježi se na dionicama u gradskim centrima.

Na ostalim putnim pravcima, prometuje se umjerenim intenzitetom. Do kraćih zastoja tijekom dana, dolazi na dionicama gdje se izvode sanacijski radovi. Na mjestima izvođenja radova postavljena je privremena prometna signalizacija, čije poštivanje je obvezno. Izdvajamo putne pravce: M-5 Donji Vakuf-Travnik, M-17 Maglaj-Žepče, M-4 Tuzla-Kalesija i M-16 Bugojno-Kupres.

Zbog kvara na sistemu u Hrvatskoj, trenutno je u prekidu odvijanje prometa na graničnim prijelazima Brčko, Donja Gradina, Bosanski Šamac, Bosanska Dubica i Bosanski Novi.

Na ostalim graničnim prijelazima, zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Podsjećamo vozače da prije polaska na putovanje provjere da li posjeduju svu potrebnu dokumentaciju za prelazak granice.

Neophodno je posjedovati validnu putovnicu za osobe, kao i zeleni karton za vozilo. Zbog brojnih upita građana, napominjemo da je prelazak granice prema Srbiji i Crnoj Gori za odrasle osobe i dalje moguć samo sa osobnom iskaznicom, dok djeca, kao i ranije, moraju imati putovnicu.

Foto: Ilustracija