Ovako je izgledao luksuzni život pokvarenog policijskog inspektora Merkaša!

... kojima se ističu one Mersada Berbera i Ede Murtića, bankovni računi s oko 400.000 kuna ušteđevine...

Sve je to samo dio imovine koju posjeduju Mislav Merkaš, bivši vodeći zagrebački policajac za suzbijanje prostitucije, i njegova supruga Nataša Gudek Merkaš, i sama policajka.

I ona se sa suprugom našla iza rešetaka zbog sumnji da su najmanje šest godina odavali svodnicima informacije o policijskim racijama primajući za to izdašne novčane nagrade.

Prema izračunu USKOK-a, Merkaš je od 2006. na prodaji informacija zaradio najmanje 252.000 eura, a informacije su mu, osim novcem, plaćane i seksualnim uslugama prostitutki.

Merkaš je, sumnjiče ga, sasvim sigurno surađivao s najmanje četvero svodnika i njihovim organizacijama. Troje od njih plaćalo mu je svaki po 1000 eura mjesečnog paušala da ih štiti od svojih kolega.

Upravo zbog tolikog priljeva ilegalnog novca Merkaš je, smatraju istražitelji, vodio prilično monden život, svakako neuobičajen za jednoga inspektora iz Heinzelove.

Jako je pazio na izgled, koji je održavao redovitim vježbama u teretani, a isto je činila i njegova supruga, koja je navodno na dotjerivanje mjesečno znala potrošiti i oko 5000 kuna, što joj je mjesečna plaća. Merkaš je s dizajnerskim naočalama na nosu uvijek bio u odjeći najpoznatijih marki, među kolegama na glasu kao kicoš.

Uz body building, Merkaš je bio i pasionirani bajker. Kao član policijskog moto-kluba Blue Knights često je sudjelovao na motorijadama. Kad su policajci prije nekoliko dana uz nalog istražnog suca pretraživali njegov stan, bili su šokirani razinom luksuza u kući svoga kolege.

Moderna kuhinja u kojoj su neki aparati koštali i više od 1000 eura, najskuplje posuđe, namještaj od mahagonija... Na svim zidovima slike kojih se ne bi posramio ni Ivo Sanader: Mersad Berber, Edo Murtić, Dimitrije Popović, Boris Bućan... U ormarima uredno poslagana odjeća poznatih marki. Sve će to sada najvjerojatnije zaplijeniti USKOK.

Naime, paralelno s istragom protiv Merkaša, USKOK je od Porezne uprave zatražio provođenje financijskih izvida njegove imovine. Došli su do zapanjujućih rezultata. Uz kuću u Zagrebu, Merkaš već nekoliko godina, uglavnom gotovinom, kupuje nekretnine na Korčuli, i to na području Čare, jednog od najatraktivnijih dijelova otoka.

Uz to što posjeduje kuću od 63 četvorna metra u gradu Korčuli i jednu manju od 36 kvadrata, Merkaš je vlasnik konobe od 36 kvadrata i 425 četvornih metara građevinskog zemljišta u atraktivnoj Zavalatnici, gdje uz more trenutno gradi novu kuću sa šest apartmana. Supruga mu je, pak, vlasnica 2200 četvornih metara zemljišta kod Jankomira.

No, to nije sve: prošle su godine uz stariji Alfa Romeo koji su posjedovali kupili polovni Audi A6, a na računima im je pronađeno dodatnih 50.000 eura ušteđevine. Budući da su Merkaš i supruga u policiji mjesečno zarađivali ukupno 13.000 kuna, u USKOK-u zaključuju da su od svojih plaća teško mogli steći toliku imovinu.

Smatraju da je pribavljena od mita, pa se uskoro može očekivati i da USKOK zatraži blokadu Merkaševe imovine.

Izvor: Jutarnji.hr